Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λογοcare: Ένας "παράλληλος κόσμος" όπου κάθε πρόβλημα βρίσκει τη λύση του!

Μόλις άνοιξα την πόρτα του λογοcare ένιωσα μια ιδιαίτερη ενέργεια να γεμίζει το μυαλό και την ψυχή μου. Τα χρώματα, οι ζωγραφιές, η Σοφία, η Δώρα, η ενέργεια των παιδιών που έχουν περάσει από τις αίθουσες, άγγιξαν την καρδιά μου και αισθάνθηκα ότι μπήκα σε έναν παράλληλο κόσμο. Έναν κόσμο που όσα μοιάζουν δύσκολα στο μυαλό ενός -αγχωμένου- γονιού μπορούν να γίνουν εύκολα και κάθε πρόβλημα μπορεί να βρει άμεσα τη λύση του... Το λογοcare δεν είναι ένα απλό κέντρο λογοθεραπείας. Είναι πολλά πράγματα περισσότερα...

 

Το ζήτημα της ομιλίας, της σωστής άρθρωσης, της επικοινωνίας, οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, η διαταραχή της συμπεριφοράς και οι μαθησιακές δυσκολιές αποτελούν πολύ σημαντικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στις μαμάδες. Γιατί όλες ακούμε, διαβάζουμε, αγχωνόμαστε...

 

Ως μαμά και κυρίως ως μαμά που αγχώνεται για το παραμικρό, δεν μπορούσα όταν συνάντησα τη Σοφία και τη Δώρα να μην μοιραστώ μαζί τους κάποια πράγματα που βασανίζουν το μυαλό μου σχετικά με τα δύο μου παιδιά. Στη συνέχεια, συζητώντας με τις φίλες μου, διαπίστωσα πως όλοι οι γονείς έχουμε τα ίδια άγχη και τελικά το μόνο που χρειάζεται είναι να τα συζητήσουμε με τους ειδικούς.

 

Γι'αυτό λοιπόν, σας παρουσιάζω τα κορίτσια που από ό,τι φαίνεται έχουν τις λύσεις και τις απαντήσεις για όλες τις απορίες και τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στο λόγο ενός παιδιού, και όχι μόνο. Τις λάτρεψα από το πρώτο ραντεβού και κάπως έκανα ένα "ουφ" ανακούφισης όταν τελείωσε η συζήτησή μας! Τελικά, γνωρίζοντας πως γύρω μας υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις το βήμα να τους εμπιστευθείς...

Κορίτσια, πώς προέκυψε το Λογοcare; 

Προέκυψε από την αγάπη μας για τα παιδιά και την ανάγκη μας η δουλειά να γίνεται απόλαυση. Αυτό το πετύχαμε χτίζοντας μία πολύ καλή θεραπευτική ομάδα, η οποία έχει σαν στόχο η μάθηση να γίνεται παιχνίδι. Έχουμε το ίδιο όραμα και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες μεθόδους και εξελίξεις. Κάθε παιδί μας είναι ένα ξεχωριστό μέλος της οικογένειας του Λογοcare.

 

Σοφία, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σου;

Είμαι λογοθεραπεύτρια, έχω μεταπτυχιακό στις αναπτυξιακές διαταραχές και εξειδικεύομαι στην πρώιμη παρέμβαση. Αναλαμβάνω παιδιά από 18 μηνών και άνω τα οποία έχουν δυσκολία στην επικοινωνία και την ομιλία. Πολλά από τα παιδιά που αναλαμβάνω έχουν καθυστέρηση ομιλίας, πλήρη απουσία λόγου ή είναι δίγλωσσα. Εντάσσω στο θεραπευτικό πρόγραμμα των παιδιών όλη την οικογένεια.  Πραγματοποιώ εκπαίδευση γονέων, δόμηση σπιτιού και εξωτερικά προγράμματα μαζί τους εάν το επιθυμούν.

Και εσύ Δώρα ποια παιδάκια αναλαμβάνεις;

Είμαι λογοθεραπεύτρια, με εξειδίκευση στις διαταραχές λόγου και ροής της ομιλίας – άρθρωση, τραυλισμός, ταχυλαλία. Αναλαμβάνω παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία στην έκφραση και δόμηση του λόγου. Οι θεραπείες διαμορφώνονται μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα του κάθε παιδιού. Μέσα στις αρμοδιότητές μου είναι και η ομαλή ένταξη του παιδιού στο μεγάλο πλέον σχολείο, ελέγχοντας και προετοιμάζοντας τη σχολική ετοιμότητά του.

Πιστεύετε ότι οι γονείς είναι πιο αγχωμένοι από όσο πρέπει;

Ο κάθε γονέας είναι διαφορετικός. Διαφορές βλέπεις ακόμα και ανάμεσα στο ζευγάρι. Συνήθως ένας είναι αγχωμένος και ο άλλος πιο χαλαρός ή υποστηρικτικός. Είναι δύσκολο να συζητήσει ένας γονέας για τις πιθανές δυσκολίες του παιδιού του και για αυτόν τον λόγο στόχος μας είναι να τους καθοδηγήσουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Είμαστε πάντα ανοιχτές στη συζήτηση και τονίζουμε τα θετικά  στοιχεία ενός παιδιού, αφού με αυτά θα δουλέψουμε τις δυσκολίες του. 

Πότε πρέπει να ανησυχήσω πραγματικά για το παιδί μου;

Όταν μια συμπεριφορά δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητά εκείνου και της οικογένειάς του, τότε είναι η στιγμή που ο γονέας πρέπει να ανησυχήσει πραγματικά. Εκείνη τη στιγμή, έχει έρθει η ώρα να ζητήσουν καθοδήγηση για αυτό που τους ανησυχεί. Ένα παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να καθυστέρησε να μιλήσει κι αυτό να μη δημιουργεί ένταση. Ένα άλλο παιδί όμως ίδιας ηλικίας μπορεί να έχει ένταση και θυμό, μπορεί να γίνεται προκλητικό στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει για την κίνηση, τη σχολική πρόοδο ή τη συναισθηματική ωρίμανση του κάθε παιδιού. 

Ισχύει ότι όσο πιο νωρίς έρθω στο Λογοcare τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το εκάστοτε πρόβλημα;

Όσο πιο νωρίς έρθεις στο Λογοcare, τόσο πιο γρήγορα θα λυθούν οι απορίες και θα σε καθοδηγήσουμε με σωστά βήματα για τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού. Δε σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται πάντα θεραπεία. Είμαστε υπερ της πρώιμης παρατήρησης, και αν υπάρχει κάποια δυσκολία προτείνουμε να λυθεί τη σωστή χρονική στιγμή, η οποία μπορεί και να είναι σε 6 μήνες. Οι γονείς μας εμπιστεύονται και έρχονται ξανά για να παρατηρήσουμε την εξέλιξη του παιδιού.

Ποια θέματα αντιμετωπίζετε πιο συχνά;

Ανωριμότητα, στο λόγο, στην κίνηση, στην κοινωνική συνδιαλλαγή και στη συναισθηματική έκφραση. Τα παιδιά στις μέρες μας θέλουν περισσότερο χρόνο, περισσότερο ποιοτικό παιχνίδι, θέλουν να είναι παιδιά. Η καθημερινότητα όμως τρέχει και εκείνα βιάζονται να μεγαλώσουν και να προσαρμοστούν στο περιβάλλον.


Υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να εντοπίσω ως γονιός και να απευθυνθώ σε εσάς;

Όπως προαναφέραμε όταν η συμπεριφορά του παιδιού δημιουργεί δυσκολία στο ίδιο και την καθημερινότητα της οικογένειας, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να απευθυνθούν σε εμάς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επικοινωνίας ή της έλλειψης αυτής. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει εργοθεραπευτικά για την κίνηση και την συγκέντρωση, παιδαγωγικά για τις σχολικές δεξιότητες και τέλος συναισθηματικά για την έκφραση και την κοινωνικοποίησή του παιδιού. Στο λογοcare, ως ομάδα, γίνεται ολοκληρωμένος έλεγχος των δεξιοτήτων του παιδιού. Ο γονέας ενημερώνεται και μένει ήρεμος για την πορεία του παιδιού του.

 

Θα μπορούσα να επισκέπτομαι έναν παιδοψυχολόγο σε τακτική βάση ώστε να προλαβαίνω τυχόν ανησυχίες και άγχη του παιδιού μου και από ποια ηλικία;

Ο ρόλος του παιδοψυχολόγου, στο κομμάτι των γονέων, αφορά τη συμβουλευτική. Πολλοί γονείς μοιράζονται τις σκέψεις τους, συζητούν και βρίσκουν λύσεις στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Η συζήτηση μπορεί να αφορά ένα μεμονωμένο γεγονός μέχρι κάτι παγιωμένο που επαναλαμβάνεται. Η συμβουλευτική, ανάλογα τις ανάγκες και τις ανησυχίες του κάθε γονέα, μπορεί να διαμορφωθεί με διαφορετική συχνότητα.  

Αισθάνομαι ότι κάθε μία από εσάς που διάβασε τη συνέντευξη με αυτά τα υπέροχα κορίτσια, έχει πολλές ακόμα απορίες να μοιραστεί μαζί τους. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία... Μιλήσαμε για λίγη ώρα και ένιωσα πιο δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσω όσα συμβαίνουν στα παιδιά μου. Αισθάνθηκα πως εκεί θα βρω απαντήσεις σε όλα όσα με προβληματίζουν και γι' αυτό σας παροτρύνω να το κάνετε κι εσείς.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί τους στα 210-8010858, 6980444051 ή κάντε κλικ εδώ! Και αν έπρεπε να δώσω μια μικρή συμβουλή πριν το τέλος, αυτή θα ήταν να μην κλείνετε τα μάτια σας μπροστά σε ένα πρόβλημα που βλέπετε, ακόμα κι αν αυτό μοιάζει πολύ μικρό. Εσείς είστε οι γονείς και ξέρετε καλύτερα από όλους τα παιδιά σας. Μη αγνοείτε τα μικρά σημάδια γιατί τότε είναι πιο εύκολο να λυθούν τα προβλήματα. Στο ξεκίνημά τους...

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Some more info:

Το κέντρο λογοcare παρέχει υπηρεσίες Αξιολόγησης, Παρέμβασης και Αποκατάστασης που αφορούν Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική γονέων. Λειτουργεί επίσης ως Κέντρο Ημέρας Πρώιμης Παρέμβασης.

Facebook

Instagram

 

Leave a Reply

go to top