Νεογέννητο μωρό; Τι συμβαίνει στα πρώτα του λεπτά!

Νομίζω ότι δεν υπάρχει μάνα που να μην θυμάται με δάκρυα στα μάτια τις πρώτες στιγμές της γέννησης του μωρού της! Είναι στιγμές γεμάτες άγχος, αγωνία αλλά και αδιανόητη χαρά! Αυτό που πολλές από εμάς δεν ξέρουμε είναι ότι αυτά τα πρώτα λεπτά που εμείς κλαίμε από συγκίνηση και χαρά, το μωράκι μας μαζί με τους γιατρούς δίνουν τον δικό τους σπουδαίο αγώνα για να αντιμετωπίσει το νεογνό τις νέες συνθήκες της ζωής του! Να λοιπόν, τι συμβαίνει αυτά τα πρώτα, τόσο σημαντικά λεπτά....

 

 

Η πρώτη ανάσα


Μόλις γεννηθεί το μωράκι λοιπόν, ο γιατρός καλείται να "αφαιρέσει" όλα τα υγρά που έχουν συγκεντρωθεί στη στοματική και ρινική κοιλότητα του νεογέννητου, ώστε να καταφέρει να αναπνεύσει για πρώτη φορά. Επιπλέον μέσα στα 5 πρώτα λεπτά της γέννησής του ο γιατρός πρέπει να εκτιμήσει την γενικότερη κλινική εικόνα του νεογέννητου. Από τη συχνότητα των καρδιακών παλμών, ως το ρυθμό της αναπνοής του, τη δύναμη των άκρων του και το χρώμα του δέρματός του, θα πρέπει να ελέγξει μία λίστα από ενδείξεις για να μπορέσει να χαρίσει στο μωράκι και στη μαμά την πρώτη τους αγκαλιά....

 

Καθαριότητα


Μετά την 1η αγκαλιά με τη μαμά, αναλαμβάνει η μαία που καλείται να του φορέσει το βραχιόλι - ταυτότητ στο χέρι.
Σειρά έχει ο καθαρισμός του δέρματος για να φύγει από το δερματάκι του το λιπώδες υγρό που το περιέβαλε και το προστάτευε τόσους μήνες μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Μετά το πλύσιμο, ακολουθεί το ζύγισμα και το μέτρημα του ύψους! Τέλος αναλαμβάνει ο παιδίατρος που θα δώσει στο νεογέννητο με ενεσούλα βιταμίνη Κ που βοηθάει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, καθώς και λίγες αντιβιοτικές σταγόνες στα μάτια του για την αποφυγή λοιμώξεων από μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στα γεννητικά όργανα κατά την "έξοδο" του μωρού.

 

Αντανακλαστικά


Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το θέμα των αντανακλαστικών στα νεογέννητα μωρά. Οι γιατροί θα πρέπει να διαπιστώσουν πόσο σωστά ανταποκρίνεται το νευρικό του σύστημα στα διάφορα πρώτα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Η εξέταση των αντανακλαστικών περιλαμβάνει τρίψιμο στις πατούσες και στα δάχτυλα καθώς και έλεγχο για το κατά πόσο το νεογέννητο αναζητά τη θηλή και μπορεί να σφίξει το χέρι του.

Τέλος γίνεται ο πρώτος καρδιολογικός έλεγχος και ο έλεγχος για το αν το κεφαλάκι του μωρού είναι στα φυσιολογικά όρια ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το σφιγμό και τα οστά. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται και η πρώτη εξέταση της ακοής του μωρού!



Η πρώτη αιμοληψία


Η πρώτη αιμοληψία γίνεται από τον ομφάλιο λώρο για να διαπιστωθεί η ομάδα αίματος του μωρού και να προστατευθεί η μητέρα του σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη, από κινδύνους ασυμβατότητας με τον παράγοντα Rh, αλλά και για να εντοπιστεί τυχόν παρουσία αιμολυτικής νόσου στο νεογνό. Την δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά τη γέννηση, το μωρό θα υποβληθεί και σε μια ακόμη αιμοληψία. Η μαία θα λάβει λίγες σταγόνες αίματος από την πατούσα του προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει από σοβαρές παθήσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές κατά τη γέννηση. Αν δείτε λοιπόν, ένα μικρό κόκκινο σημαδάκι στην πατούσα του μωρού σας, τώρα θα ξέρετε!

 

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι οι φωτογραφίες που τράβηξε η μαία μου, η Ειρήνη, λίγα δευτερόλεπτα αφότου γέννησα το Ιριανάκι μου. Κάθε φορά θα τις βλέπω με δάκρυα στα μάτια και ξέρω ότι και εσείς κοιτάτε τις δικιές σας με την ίδια συναισθηματική φόρτιση.

 

Να είναι καλά όλα τα μωράκια του κόσμου! 

 

Με όλη μας την αγάπη,

Μυρτώ και Ιριάνα

 

 

Leave a Reply

go to top