Πυρετός | 5 μύθοι και 1 αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου όσον αφορά στον πυρετό και με όποιον γονιό μιλήσεις συνειδητοποιείς ότι το ένα και μεγάλο άγχος τους ακούει στο όνομα "πυρετός". Tην ώρα που μπαίνει το θερμόμετρο στην παιδική μασχαλίτσα, κρυφοκοιτάμε σαν μαθητές που όλο αγωνία θέλουν να αντιγράψουν στο μάθημα, να δούμε αν ανεβαίνει, πόσο γρήγορα ανεβαίνει και πότε επιτέλους θα σταματήσει. Χτυπάει το "ντιν ντιν" του θερμόμετρου και μας λούζει κρύος ιδρώτας μέχρι να δούμε αυτόν τον αριθμό. Έναν αριθμό, που το ξέρουμε καλά, θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες μας, την ψυχολογία μας και φυσικά την ισορροπία του σπιτιού. 

 

Πιστέψτε με το ξέρω καλά. Με ένα παιδί με πυρετικούς σπασμούς, την Ιριάνα και με ένα πρόωρο μωρό που έχει τεράστιες ευαισθησίες, τον Οδυσσέα, αλήθεια σας λέω, το θέμα "πυρετός" το έχω εξανλτήσει.

 

Σε αυτό το post αποφάσισα όμως να σας μιλήσω για 5 μύθους σχετικά με τον πυρετό, 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την πιο συχνή "οικογενειακή απειλή".

Μύθος 1: Ο ψηλός πυρετός είναι επικίνδυνος για τον εγκέφαλο του παιδιού μου. 

Σίγουρα το έχετε ακούσει από την γιαγιά, τη μαμά ή κάποια θεία σας όμως ήρθε η ώρα να ηρεμήσετε καθώς ο πυρετός από ίωση δεν προκαλεί κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα. Μάλιστα για να προκύψει κάποιο θέμα, θα πρέπει ο πυρετός να φτάσει στους 42 βαθμούς. Αν μιλάμε για θερμοκρασία κάτω από αυτό, τότε πάρτε μια βαθειά ανάσα, ο εγκέφαλος του παιδιού σας δεν θα πάθει κάτι. 

 

Μύθος 2: Ο πυρετός είναι κακό πράγμα.

Η αλήθεια είναι πως η δυσφορία που νιώθουμε όλοι μας –πόσο μάλλον τα παιδιά - όταν έχουμε πυρετό είναι τέτοια, που το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα, είναι πως με κάποιον τρόπο ο πυρετός.... κάνει «καλό». Κι όμως, πρόκειται στην ουσία για άμυνα του οργανισμού σε κάποια απειλή, όπως είναι ένας ιός για παράδειγμα. Γεγονός που αποδεικνύει πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά, άρα λειτουργεί και μάλιστα καλά! Επιπλέον, επειδή όπως λέει και η γιατρός κ. Θεοδωρίδου σε μια συνέντευξή της, «ο πυρετός είναι σαν τον φούρνο, που ανάβοντάς τον καίγονται οι ιοί ή άλλα μικρόβια που κυκλοφορούν στο αίμα του παιδιού», άρα στην ουσία ο πυρετός αποτρέπει τον κίνδυνο.

 

Μύθος 3: Δίνω αμέσως αντιπυρετικό ακόμα και στο 37,5 για να προλάβω να μην ανέβει.

Το θερμόμετρο πρέπει να δείξει πάνω από 38 για να πούμε πως το παιδί μας έχει πυρετό. Οι θερμοκρασίες μεταξύ 36,7 και 37,5, τα γνωστά και ως "δέκατα", θεωρούνται φυσιολογικές στα μωρά και τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, από δόντια και εμβόλια μέχρι μια μικρή ίωση που περνάει σε ελαφριά μορφή. Το αντιπυρετικό ξεκινάμε να το δίνουμε από το 38 και μετά και πάντα αφού πρώτα έχουμε μιλήσει με τον παιδίατρό μας.

 

Μύθος 4: Η ακριβής θερμοκρασία έχει μεγάλη σημασία.

Αν είστε από εκείνους τους γονείς που βάζουν το θερμόμετρο ανά 3 λεπτά με ενδόμυχο στόχο να πάρουν τη θερμοκρασία που θέλουν, ή ελπίζοντας πως  το αντιπυρετικό θα πιάσει τόσο γρήγορα που σε λίγα δευτερόλεπτα το 39 θα έχει γίνει 37, τότε πρέπει να ηρεμήσετε. Η ακριβής θερμοκρασία του παιδιού σας έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στη γενική κλικινή του εικόνα. Πονάει κάπου, έχει εξανθήματα, έχει διάθεση, τρώει, πίνει υγρά, δείτε το παιδί σας στο σύνολό του και μην το κυνηγάτε με ένα θερμόμετρο.

 

Μύθος 5: Ο ψηλός πυρετός σημαίνει πως το παιδί μου έχει κάτι πολύ σοβαρό.

Είναι λογικό ένας γονιός να πανικοβάλλεται στο 40άρι. Ρωτήστε και εμένα που τρέμω και το 37,5, όμως να σας πω ότι κάποιες πολύ απλές λοιμώξεις προκαλούν πολύ υψηλούς πυρετούς, ενώ πολύ πιο "ύπουλες" και σοβαρές ασθένειες συνοδεύονται από χαμηλούς πυρετούς. Γενική συμβουλή: κοιτάξτε το παιδί σας, εσείς το ξέρετε καλύτερα από όλους. Παρατηρήστε το και καλέστε τον παιδίατρο. Ποτέ δεν αφήνουμε έναν πυρετό στην τύχη του αλλά ποτέ δεν πρέπει να βγάζουμε μόνοι μας συμπεράσματα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ |  Μπορώ να ανακουφίσω το παιδί μου από τα πρώτα συμπτώματα του πυρετού.

Πράγματι, ο πυρετός επηρεάζει τόσο τα παιδιά μας που θα δίναμε τη ζωή μας ολόκληρη για να καταφέρουμε να φέρουμε πίσω στα πρόσωπά τους το χαμόγελο και την ενέργεια που είχαν προ πυρετού. Μπορούμε λοιπόν, να δράσουμε άμεσα και να ανακουφίσουμε τα ζαλισμένα μυαλουδάκια χρησιμοποιώντας την Δροσιστική Αντιπυρετική Κομπρέσα FRIO PAD.

Στην ουσία είναι μια κομπρέσα νέας γενιάς που έρχεται για να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του πυρετού! Είναι κατασκευασμένη από Hydrogel, τοποθετείται στο μέτωπο του παιδιού με τα πρώτα δέκατα, και είναι έτοιμη για χρήση ανά πάσα στιγμή.

Η κομπρέσα FRIO PAD pροσφέρει άμεση ανακούφιση και αίσθημα δροσιάς και τοποθετείται πανεύκολα καθώς "κολλάει" στο μετωπάκι του παιδιού μας. Τα μεγαλύτερα παιδιά μόλις τη χρησιμοποιήσουν μια φορά θα την αγαπήσουν τόσο που θα την τοποθετούν μόνα τους. Και φυσικά αντί να έχουν ένα χέρι της μαμάς με μια βρεγμένη πετσέτα στο μέτωπό τους, πλέον μπορού να σηκωθούν, να παίξουν ή τέλος πάντων να κινηθούν στο χώρο ελεύθερα.Some Useful Info

Η δροσιστική κομπρέσα FRIO PAD είναι απόλυτα φιλική προς το παιδικό δερματάκι γιατί έχει ελαφρώς όξινο ph.

Έχει διάρκεια 8 ωρών. Μπορείτε δηλαδή να την τοποθετήσετε στο μετωπάκι του παιδιού σας και να το αφήσετε να κοιμηθεί όλο το βράδυ.

Είναι κατάλληλη για μωράκια από 6 μηνών.

Δεν χρειάζεται να την βάλετε στο ψυγείο. Διαρκεί δηλαδή αυτή τη δροσιά ακόμα και αν την έχετε μαζί σας στην τσάντα σας ή τη βαλίτσα του ταξιδιού σας.

Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Μόλις το παιδάκι σας νιώσει καλύτερα, τοποθετήστε το προστατευτικό κάλυμμα και βάλτε την κομπρέσα πίσω στη θήκη της για να τη χρησιμοποιήσετε ξανά στο μέλλον. Τις κομπρέσες FRIO PAD θα τις βρείτε στα φαρμακεία με προμηθεύτρια εταιρία τη MARVIFARM ενώ κάθε συσκευασία περιλαμβάνει δύο κομπρέσες.

Και θυμηθείτε:

Το πιο σημαντικό και ουσιαστικό "φάρμακο" για τον πυρετό των παιδιών μας είναι η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά! Χαμηλώστε το φωτισμό, ξαπλώστε μαζί με το παιδάκι σας και χαϊδέψτε του την πλατούλα και το κεφαλάκι! Καμιά φορά τα πιο αποτελεσματικά "γιατρικά" βρίσκονται στις αγκαλιές! 

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

Μυρτώ μου το αγόρασα πριν ένα μήνα περίπου γιατί το είχα δει στο ίνσταγκράμ σου και είναι θαυματουργό. Σε ευχαριστω πολύ!

Έλα πες μας πού τα ανακαλύπτεις όλα αυτά! Πάω να το πάρω σήμερΑ!

Την πήρα την κομπρέσα! ΤΕΛΕΙΑ!

Leave a Reply

go to top