Ψωρίαση | Ώρα να ξεκαθαρίσουμε! 4 μύθοι και αλήθειες που αξίζει να γνωρίζετε!

Πολλές φορές είναι σημαντικό κάποια πράγματα να λέγονται όπως πρέπει! Αλήθεια εσείς τι γνωρίζετε για την ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη χωρίς όμως ο κόσμος να μιλά ανοιχτά για αυτή. Αγγίζοντας όλα τα ηλικιακά group, ανάμεσά τους και τα παιδιά αλλά και τις εγκύους, φαίνεται πως νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών με πολλούς τρόπους ενώ ακόμα και σήμερα, στο τέλος του 2020 η συζήτηση γύρω από αυτήν είναι ένα μεγάλο taboo. 

 

Ακόμα και άνθρωποι "εκτεθειμένοι" στη γνώση και την πληροφορία, όταν μιλούν για την ψωρίαση αισθάνονται έναν κόμπο στο στομάχι και δεν ξέρουν πώς να τοποθετηθούν σωστά... Ίσως γιατί δεν γνωρίζουμε όλα όσα θα έπρεπε γύρω από τη συγκεκριμένη νόσο. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως νούμερο 1 προτεραιότητα για κάθε ασθενή θα πρέπει να είναι η επίσκεψη στον δερματολόγο του για να ακολουθήσει τη σωστή ιατρική θεραπεία. 

Σε αυτό το blog post θα μοιραστώ μαζί σας 4 Μύθους & Αλήθειες για την ψωρίαση αλλά και σημαντικά tips για εγκύους και παιδιά γιατί ήρθε ώρα να ξεκαθαρίσουμε.

 

Ξεκινάμε λοιπόν! 

# 1  Η ψωρίαση είναι μεταδοτική # ΜΥΘΟΣ

# 2 Υπάρχει σωστή θεραπεία αρκεί να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου τακτικά #ΑΛΗΘΕΙΑ

# 3 Το δέρμα σου μπορεί να απαλλαγεί από τις δερματικές πλάκες #ΑΛΗΘΕΙΑ

# 4 Οι "μη ιατρικές" θεραπείες θα σε βοηθήσουν #ΜΥΘΟΣ

 

Τι είναι όμως η ψωρίαση;


Η ψωρίαση είναι ένα ανοσολογικό νόσημα του δέρματος και στην ουσία πρόκειται για το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας που λαμβάνουν ένα "λανθασμένο" μήνυμα για να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα. Τα κύτταρα της επιδερμίδας δηλαδή πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες».

 

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις αποφασίσετε πως θα ξεκινήσετε τις προσπάθειες για μία εγκυμοσύνη είναι να ενημερώσετε τον γυναικολόγο και τον δερματολόγο σας. Είναι πιθανό κάποια φάρμακα να υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν προβλήματα σε εσάς ή το μωρό σας. Φυσικά η ψωρίαση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία σας να γίνετε μητέρα και μάλιστα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό κνησμό και τις εξάρσεις της ψωρίασης για εννέα ολόκληρους μήνες! Έρευνες αναφέρουν πως περίπου το 60% των γυναικών με ψωρίαση είδαν τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου τους να ελαχιστοποιούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη μειώνει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα και τα συμπτώματα της ψωρίασης.

* Υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό, που αναφέρει πως η εγκυμοσύνη χειροτέρεψε τα συμπτώματα της ψωρίασης. Αν αυτό συμβεί και σε εσάς δεν θα πρέπει να επηρεαστεί η ψυχολογία σας! Μιλήστε με τον γιατρό σας προκειμένου να σας ενημερώσει για τους τρόπους που μπορείτε να διαχειριστείτε την ένταση των συμπτωμάτων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για εσάς και το μωρό σας, ώστε να απολαύσετε αυτό το υπέροχο θαύμα της φύσης!

 

Must Know Tips για εγκύους:

1. Ενυδατώστε το δέρμα σας όσο πιο συχνά μπορείτε και μάλιστα όσο πιο παχύρευστη η κρέμα, τόσο το καλύτερο. Απλώστε στο δέρμα σας την κρέμα κατά προτίμηση αμέσως μετά το μπάνιο, για να κλειδώσετε την υγρασία. 

2. Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο όμως θα πρέπει να μειώσετε το στρες καθώς πολλές φορές φέρνει έξαρση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα, να κοιμάστε καλά, να γυμνάζεστε συχνά και να κάνετε εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι ο διαλογισμός. 

3. Απολαύστε τον ήλιο! Το φυσικό φως ή η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί η ψωρίαση. Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνετε! Περιορίστε την έκθεση στην ακτινοβολία σε λίγα λεπτά την ημέρα προς αποφυγή εγκαυμάτων.

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Όταν η ψωρίαση εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, τότε στο 50% των περιπτώσεων θα υπάρχει κάποια κληρονομικότητα ενώ έρευνες δείχνουν πως τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. 

 

Must Know Tips για γονείς

1. Ακολουθήστε μόνο ιατρικές θεραπείες

2. Ενημερώστε τους δασκάλους του παιδιού σας στο σχολείο.

3. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα για το παιδί σας.

4. Μην πανικοβάλλεστε, τόσο το παιδί σας όσο και εσείς θα συνεχίσετε κανονικά τη ζωή σας!

5. Το φως του ήλιου μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

6. Αποφύγετε λιπαρά και τιγανητά στη διατροφή του παιδιού σας.

7. Προσπαθήστε να αποφύγετε μικρό τραυματισμούς.

8. Διδάξτε στο παιδάκι σας τη σημασία της ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, όμως στο καθημερινό μπάνιο εξηγήστε του πως δεν πρέπει να τρίβει δυνατά το δερματάκι του.

Η ψωρίαση λοιπόν ΔΕΝ είναι μεταδοτική και ενώ συγχέεται από τους γονείς με την ψώρα, είναι μια χρόνια πάθηση που δεν μεταδίδεται! 

Γονείς,

αν το παιδί σας έχει ψωρίαση, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας με ηρεμία και χωρίς πανικό! Είναι μια δερματική ασθένεια που μπορεί να σοκάρει στην εμφάνισή της δεν είναι όμως επικίνδυνη για το παιδί αν ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού μας.

Με όλη μου την αγάπη, 

Μυρτώ

 

ΥΓ: Και για να χαμογελάσετε, αξίζει να κάνετε κλικ εδώ

 

 

Leave a Reply

go to top