Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη πιπίλα και το σωστό μπιμπερό για το μωρό μου;

Tα μωρά μας.

 

Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μας.

 

Ετοιμάζομαι να σας γράψω ένα άρθρο για τη σωστή επιλογή του μπιμπερό και της πιπίλας και συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα περνάει αυτή η φάση και πόσο πολύ σου λείπει αμέσως μετά. Αν έχετε μικρό μωράκι, το ξέρω ότι είστε κουρασμένες, εξουθενωμένες και συχνά απελπισμένες, been there, αλλά πιστέψτε με, κρατάτε στα χέρια σας τον πιο μεγάλο θησαυρό της ζωής σας και όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο αυτό λόγω κούρασης, θα πρέπει να καταφέρετε να απολαύσετε τις στιγμές. Γιατί θα περάσουν και θα φτάσετε στην ηλικία της Ιριάνας και του Οδυσσέα και θα αναπολείτε εκείνον τον ήχο της πιπίλας το βράδυ και εκείνο το struggle του μωρού να πιάσει τη θηλή του μπιμπερό.

 

Αρχικά, πριν φτάσουμε στα μπιμπερό, θέλω να σας πω για να μην παρεξηγηθώ πως ο θηλασμός είναι μια μοναδική εμπειρία για τη μάνα και το μωρό. Ξέρω ότι οι περισσότερες το έχετε καταφέρει, όμως είστε και πολλές που για κάποιους λόγους δεν καταφέρατε να θηλάσετε ή δίνετε και συμπληρωματικά αυτό που λέμε "ξένο γάλα". Κανένα πρόβλημα! Το πόσο καλή είναι μια μητέρα, φυσικά δεν κρίνεται από αυτό!

 

Πάμε λοιπόν να τα δούμε βήμα βήμα χρήσιμες συμβουλές για το μπιμπερό και την πιπίλα!

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ

Συμβουλή 1: Επιλέξτε ένα είδος μπιμπερό και μην αλλάζετε συνέχεια μπιμπερό στο μωρό σας καθώς και εκείνο θα βρει πώς να πίνει το γάλα του με βάση τη συγκεκριμένη θηλή και καλό είναι να μην το μπερδεύετε

Συμβουλή 2: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μπιμπέρο από άλλα μωρά. Μπορούμε να δανειστούμε πολλά πράγματα, όχι όμως τα μπιμπερό. Αν ωστόσο, για οικονομικούς λόγους, επιλέξουμε αυτή την λύση, τα πλένουμε και τα αποστειρώνουμε αρκετές φορές, και, οπωσδήποτε, αλλάζουμε τις θηλές.

Συμβουλή 3: Πλένουμε πάντα επιμελώς το μπιμπερό με χλιαρό νερό και δεν αφήνουμε ποτέ το γάλα μέσα για πολλή ώρα καθώς κολλάει στα τοιχώματα.

Συμβουλή 4: Επιλέγουμε μπιμπερό που προσομοιάζουν με τον μητρικό θηλασμό όπως το Μπιμπερό Natural Feeling της Chicco. Στη συγκεκριμένη σειρά μπιμπερό οι θηλές είναι από πολύ μαλακή, σαν μετάξι, σιλικόνη, για να εξασφαλίσει μια φυσική αίσθηση κατά τη διάρκεια της διατροφής κάτι που τα καθιστά ιδανικά για εναλλαγή μεταξύ φυσικού θηλασμού και διατροφής με μπιμπερό. Τα μπιμπερό αυτά έχουν θηλή με κλήση που μένει πάντα γεμάτη με γάλα και επιτρέπει τη φυσική ρόη και το πιπίλισμα όπως το στήθος. Βοηθούν στη σωστή στάση των μωρών κατά τη διάρκεια της διατροφής και η χαμηλή ροή τα καθιστά κατάλληλα για τα πρώτα γεύματα! Μα δεν είναι πολύυυυ γλυκά;;

Επιπλέον έχουν μια διπλή αντικολική βαλβίδα που αποτρέπει την είσοδο του αέρα και εξασφαλίζει μέγιστη προστασία κατά των κολικών και της αναρρόφησης. 

Να, δείτε όλα τους τα χαρακτηριστικά εδώ!
 

Συμβουλή 5: Το μπιμπερό μπορεί να συνεισφέρει στην ανεξαρτησία του μωρού σας! Βεβαίως! Μπορείτε λοιπόν, σε λίγο μεγαλύτερα μωράκια να επιλέξετε τα μπιμπερό με λαβή της Chicco. Η φυσιολογική θηλή που έχουν θα σας βοηθήσει να ταϊσετε το μωράκι σας απλά και ήρεμα, έχει και αυτό αντικολική βαλβίδα και φαρδιά βάση για μια ήρεμη και φυσική διατροφή ενώ σταδιακά θα παρατηρήσετε τα μικροσκοπικά χαριτωμένα χεράκια του μωρού σας να προσπαθούν να το κρατήσουν προκειμένου να κάνουν το δικό τους τεράστιο βήμα στην ανεξαρτησία του ταϊσματος!  Εσείς απλά επιλέξτε το χρώμα που σας ταιριάζει και αφήστε το μωράκι σας να κάνει τα υπόλοιπα!

Συμβουλή 6: Όταν ταϊζετε το μωρό σας με το μπιμπερό, δεν πρέπει να έχετε ενοχές που δεν θηλάζετε. Αντιθέτως, θα πρέπει να αγγίζετε και να χαϊδεύετε το μωράκι σας με την ίδια ακριβώς τρυφερότητα σαν να θήλαζε, να του μιλάτε και να του τραγουδάτε! Εκείνη την ώρα είστε οι δυο σας και το δέσιμο είναι ιερό! Απολαύστε τη στιγμή, άλλωστε το παγκόσμιο κίνημα ακούει στο hashtag #DongJudgeJustFeed και εξηγεί πως κάθε μαμά επιλέγει μόνη της αν θα θηλάσει ή όχι χωρίς αυτό να την καθιστά μια καλή ή μια όχι καλή μαμά!

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΙΠΙΛΕΣ:

Αχ! Τεράστιο κεφάλαιο αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη πιπίλα μπαίνει στο μαιευτήριο και μερικά παιδιά κρατάνε τις πιπίλες τους για τον βραδινό ύπνο μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού! Τα δικά μου παιδιά ήταν φαν της πιπίλας και πραγματικά μπορούσα να φύγω από το σπίτι χωρίς νερό, αλλά αν δεν έπαιρνα τρεις πιπίλες μαζί με περίμενε ένα μαρτύριο! Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις πιπίλες!

Συμβουλή 1:  Πριν χρησιμοποιήσετε την πιπίλα για πρώτη φορά, πλύνετέ τη σχολαστικά χρησιμοποιώντας απαλό καθαριστικό υγρό ειδικό για μωρά και στη συνέχεια αποστειρώστε την στον αποστειρωτή. Ποτέ δεν πλένουμε τις πιπίλες στο πλυντήριο πιάτων γιατί μπορεί να καταστραφούν και πριν τις δώσουμε στα μωρά μας πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν στεγνώσει πολύ καλά. 

 

Συμβουλή 2: Παλαιότερα οι μαμάδες όταν βρίσκονταν εκτός σπιτιού καθάριζαν την πιπίλα βάζοντάς τη στο δικό τους στόμα. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε πως αυτή η μέθοδος ανήκει εδώ και πολλές δεκαετίες στο μακρινό παρελθόν! Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεμείνετε από πιπίλες πάρτε μαζί σας τουλάχιστον 3. 

 

Συμβουλή 3: Συχνά ξεχνάμε να αντικαταστήσουμε τις πιπίλες των παιδιών μας και αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος των γονιών. Οι πιπίλες με θηλές είτε από καουτσούκ είτε από σιλικόνη θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 μήνες και φυσικά αμέσως μόλις διαπιστωθούν δαγκωματιές ή άλλες φθορές. Τέλος, μην ξεχνάτε πως αν το μωράκι σας παρουσιάσει πονόλαιμο ή κάποια ίωση είναι καλό να αντικαταστήσετε τις πιπίλες για να μην μεταφέρετε τα μικρόβια ξανά στο στοματάκι του! 

 

Συμβουλή 4: Οι γιατροί λένε πως στα 3α γενέθλια του παιδιού σας  θα πρέπει να έχετε αποχωριστεί την πιπίλα. Και φυσικά συμφωνώ απόλυτα. Παρόλα αυτά θα έλεγα τη διαδικασία αυτή να την κάνετε ομαλά, με ηρεμία, χωρίς άγχος, φωνές ή απότομες αποφάσεις. Κάθε παιδάκι έχει τους ρυθμούς του και όπως λέει και ο παιδοδοντίατρός μας "έχετε δει ποτέ ενήλικα με πιπίλα; Όχι! Επομένως μην αγχώνεστε, θα την κόψει"!

 

Συμβουλή 5: Επιλέξτε την κατάλληλη πιπίλα για το παιδάκι σας! Εμείς πραγματικά λατρεύαμε τις πιπίλες Comfort της Chicco με σχέδιο γείσου ιδανικό για τον περιορισμό των ερεθισμάτων από το σάλιο, αλλά και τις φανταστικά στυλάτες πιπίλες AIR επίσης της Chicco που με τα σχεδιάκια τους μας είχαν πάρει το μυαλό! Η σειρά AIR είναι αν θέλετε η "οικονομική" σειρά της Chicco που δεν υπολείπεται σε ποιότητα από τις άλλες, είναι η μόνο εντελώς μαλακή με ορθοδοντική θηλή και είναι διαθέσιμη για όλα τα στάδια ενός μωρού, δηλαδή από 0 - 6 μηνών, 6 - 16 μηνών και από 16 - 36 μηνών. Εγώ πάντως το ομολογώ, ο ήχος του πιπιλίσματος το βράδυ από τα παιδικά δωμάτια μού λείπει πολύ! 

 
Some Important Info: Σύμφωνα με την ανάλυση που διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή SIDO και από το Παρατηρητήριο της Chicco, η σωστή χρήση της πιπίλας, κατά τα πρώτα έτη ζωής του παιδιού, ενεργοποιεί την νευρομυϊκή δραστηριότητα, συμβάλλει θετικά στη σωστή ανάπτυξη των μυών του προσώπου, της γλώσσας και κατ’ επέκταση, του στοματογναθικού συστήματος και ολόκληρου του στόματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε μία πιπίλα με ορθοδοντική θηλή, η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο στόμα του μικρού και να εξασφαλίσει σωστή θέση της γλώσσας. Είναι ακριβώς αυτή η σωστή πίεση της γλώσσας στον ουρανίσκο και κυρίως στα πλάγια μέρη, η οποία συμβάλλει στη σωστή διαμόρφωση του στόματος, δημιουργεί επαρκή χώρο ώστε τα δοντάκια να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.

Εύχομαι να κατάφερα να καλύψω τις απορίες σας σχετικά με τη σωστή επιλογή της πιπίλας και του μπιμπερό γιατί πραγματικά το Instagram Inbox μου γεμίζει με τέτοιες ερωτήσεις καθημερινά! Φυσικά είμαι πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω κουβέντα!

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

 

Photos | Danai Issaris

 

Leave a Reply

go to top