Ενώ η ανθρωπότητα αναζητά το εμβόλιο του covid-19, εμείς οι γονείς οφείλουμε να μην παραβλέπουμε τον προληπτικό εμβολιασμό των παιδιών μας.

 

Το σχολείο ξεκίνησε...

και η φετινή χρονιά είναι τόσο μα τόσο διαφορετική. Όλοι εμείς οι γονείς έχουμε πλέον στραμένη την προσοχή μας στην εκπαίδευση των παιδιών μας για τη σωστή χρήση μάσκας και στην τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας με αποτέλεσμα να ξεχνάμε συχνά πως υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών μας πέρα από τον Covid-19.

 

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας άλλωστε,

από την αρχή της πανδημίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας πως οι γονείς δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών τους.  Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καθώς ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών. "Τα παιδιά, συνοδεία ενός μόνο γονέα, θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να πραγματοποιείται το εμβόλιο στο ιατρείο. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγεται η αναμονή μαζί με άλλα άτομα και θα πραγματοποιούνται τα εμβόλια στα παιδιά" είχε δηλώσει ο καταξιωμένος λοιμοξιολόγος.

 

Και μπορεί οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη...

εμείς οι γονείς θα πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας πως υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Η επιστροφή στο σχολείο από τις διακοπές, είναι παραδοσιακά συνδεδμένη με την επίσκεψη στον παιδίατρο και ένα προγραμματισμένο check-up ενώ ο προληπτικός εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.

 

Μου φαίνεται αδιανότητο να συζητάμε το 2020 για το αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά μας...

Ως μαμά δύο παιδιών θα μου επιτρέψετε να είμαι απόλυτη.  Δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα συζήτησης ή διλήμματος για το αν θα εμβολιάσω τα παιδιά μου. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά αλλά και τα υπόλοιπα από τη διάδοση αισθενειών που θεωρητικά θα έπρεπε να μην υφίστανται το 2020, όπως για παράδειγμα η Μηνιγγίτιδα Β.

 

Στην επίσκεψή σας στον παιδίατρο λοιπόν ρωτήστε για το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β. 

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους αυτής της τόσο ύπουλης νόσου και εμβολιάστε τα παιδιά σας άμεσα αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοιού αλλά και τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού όπως η Μηνιγγίτιδα Β είναι επείγουσα και επιτακτική, δεδομένου ότι καταγράφηκαν μάλιστα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

 

Ίσως να μην γνωρίζετε για τη Μηνιγγίτιδα Β πως...

Είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. 

Η μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες, ενώ είναι μια πραγματικά ύπουλη νόσος καθώς στα αρχικά στάδιά της τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. 

 

Μόνο η πρόληψη μπορεί να μας προστατεύσει...

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β και αυτό θα πρέπει να το κρατήσετε στο μυαλό σας.

 

Με ρωτάτε συνέχεια στο Instagram για το αν έχω εμβολιάσει τα παιδιά μου για να δείτε αν θα τα εμβολιάσετε τα δικά σας και η απάντησή μου παραμένει πάντα η ίδια.

"Εμβολιάστε τα παιδιά σας ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β χωρίς δεύτερη σκέψη". 

Μιλάμε για τον πιο σπουδαίο άνθρωπο της ζωής σας. Θα τον αφήσετε απροστάτευτο;

 

Με όλη μας την αγάπη,

Μυρτώ (& Οδυσσέας - λίγων μηνών σε αυτή τη φωτογραφία)

Leave a Reply

go to top