Αλήθεια συζητάμε ακόμα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας;

Αλήθεια, αισθάνομαι περίεργα όταν βρεθώ σε παρέα μαμάδων και τεθεί το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών μας. Στο μυαλό μου το ερώτημα "να εμβολιάσω το παιδί μου ή όχι" είναι ανάλογο του "να πάω το παιδί μου στο σχολείο ή όχι;". 

 

Μου είναι πραγματικά δύσκολο ακόμα και να επιχειρηματολογήσω γιατί μου φαίνεται απίστευτο, το 2019 να συζητάμε για κάτι τόσο δεδομένο.

 

Και όμως. 

Σας γράφω αυτό το post με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού και την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας που είναι αύριο, 24 Απριλίου αλλά και επειδή μέσα στην άνοιξη είχαμε στην Ελλάδα 3 νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας, τα 2 από αυτά σε παιδάκια μικρής ηλικίας.

 

Πραγματικά θέλω να βάλω τις φωνές, θέλω να πιάσω αυτούς τους γονείς και να τους ταρακουνήσω. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μία από τις πιο επικίνδυνες νόσους που εξελίσσεται ραγδαία εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Με μεγαλύτερη παγίδα ότι η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης και άρα μπερδεύει τους γονείς και με δεδομένο ότι η άνοιξη είναι η εποχή κατά την οποία η νόσος καταγράφει υψηλή κινητικότητα, σας κρούω το καμπανάκι του κινδύνου.

 

Εμβολιάστε τα παιδιά σας. 

Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την ηλικία των 2 μηνών, επομένως, ρωτήστε σήμερα τον παιδίατρό σας.

Είμαστε γονείς και οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Σας παρακαλώ. Να είστε συνεπείς με τον εμβολιασμό και να μην αμελείτε να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας όταν βλέπετε "ύποπτα" συμπτώματα.

 

Υπενθυμίζω ότι η μηνιγγίτιδα Β αρχικά μοιάζει με την απλή γρίπη. Τι σημαίνει αυτό; Πως το μωράκι ή το παιδάκι μας έχει ψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και εμετό.  Στα βρέφη, εκτός αυτών των συμπτωμάτων, μπορεί να διαπιστώσουμε και ότι το μωράκι μας δεν θέλει να φάει, ότι το δερματάκι του γίνεται ωχρό ή μελανό και μια έντονη υπνηλία. Μάλιστα, σε υπαρκτά περιστατικά οι γονείς αναφέρουν πως δεν πήγε το μυαλό τους καθόλου στη μηνιγγίτιδα και πως ήταν σίγουροι πως επρόκειτο για απλή γρίπη. 

Και πριν πείτε ότι δεν θα συμβεί στο δικό σας παιδί, αναλογιστείτε ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου και επομένως ένα φιλάκι στο μάγουλο ή ένα φτέρνισμα είναι ικανό να προκαλέσει ένα domino μετάδοσης.  Ο μηνιγγιτιδόκοκκος στην ουσία μεταδίδεται από απολύτως υγιή άτομα που τον φέρουν στον ρινοφάρυγγά τους και με δεδομένο ότι ένα στα δέκα υγιή άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε είναι πιθανό να έχει μηνιγγιτιδόκοκκο στο φάρυγγά του καταλαβαίνετε πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με τη νόσο. Πρακτικά ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο όμως τα βρέφη και τα νήπια κινδυνεύουν πιο πολύ.

 

Τέλος, θυμηθείτε πως εκτός από τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β που τον θεωρώ δεδομένο, πρέπει να συνεχίσουμε να πρστατεύουμε τα παιδιά μας, πλένοντας πολύ καλά τα χέρια έπειτα από κάθε έξοδο, αποφεύγοντας κλειστούς χώρους όσο αυτό είναι εφικτό και φυσικά αναφέροντας στον παιδίατρό μας ακόμα και το πιο "απλό" στα μάτια μας σύμπτωμα.

 

Ξέρετε κάτι; Είναι καλύτερο να προλάβεις κάτι παρά να τρέχεις να το διορθώσεις. Μιλάμε για την υγεία των σημαντικότερων πλασμάτων στον κόσμο.

 

Των παιδιών μας.

Μην παίζετε και μην ρισκάρετε. Ο έγκαιρος και ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι η μόνη και αποτελεσματικότερη λύση. 

Μόλις διαβάσετε λοιπόν, αυτό το άρθρο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας και σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει το εμβόλιο στο δικό σας παιδάκι.

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

Leave a Reply

go to top