Οι δικές μου συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Σήμερα είναι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και επειδή ξέρω ότι όλοι οι γονείς προβληματίζεστε όσο και εγώ θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις και συμβουλές καθώς αυτό που συζητάω με τους γονείς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά, είναι ότι συχνά αναλαμβάνουν ευθύνη αφού έχει συμβεί κάτι κακό. 

 

Αρχικά να σας πω ότι όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο πιο δυνατοί και προετοιμασμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις του ψηφιακού κόσμου που αναπτύσσεται ραγδαία και που πρακτικά όσα ξέρεις σήμερα, αύριο ίσως δεν ισχύουν! 

 

Μπήκα στο www.kidsatsafety.gr και διάβασα ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παιδιών ηλικίας 10-16 ετών στην Ελλάδα έχουν καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο από μία ευρεία γκάμα συσκευών και συνδέσεων. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σε ποσοστό 65% τα παιδιά πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο ή tablet, με αγαπημένους προορισμούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube) και καθημερινή συνήθεια την επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Snapchat και το Facebook Messenger. Φαντάζομαι ότι αν έχετε παιδιά, όλα αυτά τα γνωρίζετε και εγώ που έχω και πιο μικρά παιδάκια, σοκάρομαι με την ικανότητά τους να χειρίζονται τις ηλεκτρονικές συσκευές με αδιανόητη ευκολία και εξιτάρονται όσο τίποτα από τις οθόνες και τη δυνατότητα για παιχνίδι και επικοινωνία.

Οι δικές μου συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο:

 

  • Ξεκινήστε την επαφή  με το διαδίκτυο "παρέα". Μην εκθέτετε τα παιδιά σας απευθείας στο διαδίκτυο. Να είστε δίπλα τους και να τους εξηγείτε κάθε τι που βλέπετε.
  • Τοποθετήστε τον υπολογιστή του παιδιού σας σε κάποιο χώρο όπως για παράδειγμα το σαλόνι,  όπου μπορείτε πρακτικά να έχετε έλεγχο χωρίς εκείνο να νιώθει ότι το κατασκοπεύετε. 
  • Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά σας όπου θα έχετε έλεγχο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται.
  • Ορίστε χρονικό όριο σερφαρίσματος ανά ημέρα ή ακόμα και μέρες που τα παιδιά σας δεν θα σερφάρουν.
  • Αποκλείστε με ειδικό λογισμικό τα pop up windows που μπορεί να παρασύρουν το παιδί σας σε ιστοσελίδες που δεν απευθύνονται σε παιδιά.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας τα θέματα της ασφάλειας. Είναι καλύτερο να γνωρίζουν και συχνά αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται από ηλικίες που στα μάτια μας φαντάζουν μικρές. Τα πάντα είναι θέμα κουβέντας και training. 
  • Εξηγήστε από νωρίς στα παιδιά σας πως δεν πρέπει να μοιράζονται με κανέναν προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία.
  • Επιμείνετε στο να τους λέτε πως ποτέ -μα ποτέ- δεν πρέπει να κανονίσουν συνάντηση με κάποιον που γνώρισαν στο ίντερνετ, ακόμα και αν εκείνος παρουσιάζει τον εαυτό του ως καλός φίλος.
  • Το πιο σημαντικό είναι να είστε πάντα κοντά στο παιδί σας, ώστε να νιώθει άνετα να μοιραστεί μαζί σας άγχη, ανησυχίες, σκέψεις και ανασφάλειες. Όσο εσείς είστε ενήμεροι για όσα συμβαίνουν, τόσο λιγότερα απρόοπτα θα προκύψουν.

Ο λόγος που μοιράζομαι μαζί σας αυτές τις σκέψεις μου είναι γιατί θέλω να γνωρίσετε την ενημερωτική εκστρατεία “Kids@Safety: Internet, Κινητό και Παιδί” της WIND Ελλάς και να μπορείτε να κλικάρετε στο www.kidsatsafety.gr κάθε φορά που έχετε απορίες ή που αισθάνεστε την ανάγκη να ενημερωθείτε για κάποιο θέμα.

Και πιστέψτε με, θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι ακόμα κι αν έχετε παιδιά που στα μάτια σας -ηλικιακά- φαντάζουν πολύ μικρά για να έρθουν αντιμέτωπα με κάποιο διαδικτυακό κίνδυνο.

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

 

Πολύ ωραίο το kidsatsafety, διάβασα πολλά άρθρα, ευχαριστώ

Leave a Reply

go to top