Μια νηστίσιμη πίτα να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Φέτος αποφάσισα να νηστέψω. Μια εβδομάδα. Δεν μπορώ παραπάνω, το παραδέχομαι, ωστόσο έστω και μια εβδομάδα αποφάσισα να αποτοξινώσω τον οργανισμό μου από το κρέας και ξάφνου βρέθηκα μπροστά σε πεντανόστιμες συνταγές που πραγματικά σε κάνουν να θες να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Χτες ετοίμασα μια πίτα με μανιτάρια και κρεμμύδια που θέλω να μοιραστώ μαζί σας γιατί αφενός είναι πανεύκολη αφετέρου είναι τόσο νόστιμη που σκοπεύω να τη φτιάχνω και εκτός νηστείας!

Τι θα χρειαστείτε;

1 πακέτο Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη

3 πακέτα μανιτάρια φρέσκα

2 μεγάλα κρεμμύδια

Λάδι

Αλάτι - Πιπέρι

Σουσάμι 

Μόνο αυτά! 

 

Διάρκεια συνταγής 1.30 ώρα

30 λεπτά η προετοιμασία και περίπου μία ώρα το ψήσιμο.

 

Βήμα 1ο

Σε ένα βαθύ τηγάνι (εγώ χρειάστηκα δύο γιατί τα μανιτάρια αρχικά έχουν πολύ μεγάλο όγκο) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού το λάδι κάψει προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να "γυαλίσουν"! 


Βήμα 2

Πλένουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε. Όχι σε πολύ μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο λάδι που καίει και τα αφήνουμε να "πιουν τα υγρά τους" και να ροδίσουν. Σε αυτό το βήμα θα διαπιστώσετε πόσο πολύ θα μικρύνει ο όγκος των μανιταριών!

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά για ακόμη 5 λεπτά και ρίχνουμε ρίγανη ή όποιο μυρωδικό αγαπάμε! Ταιριάζει πολύ και το θυμάρι ή το δενδρολίβανο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και οπωσδήποτε περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση.

Βήμα 4 

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε 4 χωριάτικα φύλλα Χρυσή Ζύμη, ενώ ενδιάμεσα αλείφουμε με λάδι. 

Προσθέτουμε τη γέμιση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και συνεχίζουμε με τα άλλα 4 φύλλα.


Βήμα 5

Κλείνουμε προσεκτικά τα φύλλα που περισσεύουν, ενώ αν περισσεύει αρκετό φύλλο το κόβουμε με ένα ψαλίδι.

Βήμα 6

Λαδώνουμε την επάνω επιφάνεια του τελευταίου φύλλου, χαράζουμε την πίτα σε 9 κομμάτια χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Βήμα 7 

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσει!

Βήμα 8

Απολαμβάνουμε με αγκαλίτσες και φιλάκια!

Η μανιταρόπιτα είναι απλά πε-ντα-νό-στι-μη!! Θα αρέσει σε όλη την οικογένεια, είναι θρεπτική και πάρα πολύ εύκολη!

Extra Tip: Αν κόψετε φύλλο και περισσέψει, κόψτε το σε ακόμα πιο μικρά κομματάκια, πασπαλίστε το με λάδι, κανέλλα και λίγο σουσάμι, ψήστε τα για 20 λεπτά και θα έχετε "τραγανά τσιπς"!!! 

 

 

Καλή όρεξη!!!

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

 

Photos | Danai Issaris

 

Leave a Reply

go to top