Ήλιος και θάλασσα: οι φίλοι του παιδιού μας για το καλοκαίρι. Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε;

Η βασική ερώτηση που κάνεις στον παιδίατρο αυτές τις ημέρες έχει να κάνει με το παιδί και τη θάλασσα! Πόσο να κάτσουμε στον ήλιο, τι αντηλιακό να βάλουμε, αν δεν θέλει το καπέλο τι να κάνω και πολλά πολλά πολλά άλλα!

Η παιδίατρός μας, η αγαπημένη μου Κατερίνα Κατσιμπάρδη, απαντάει σε όλες τις απορίες μας, όπως κάνει πάντα! Δεν αφήνει τίποτα με ερωτηματικό! Να λοιπόν τι μας είπε για το καλοκαίρι και τις διακοπές με τα παιδιά μας!

 

O ήλιος και η θάλασσα είναι οι φίλοι του παιδιού για το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να γίνουν και τα σημεία που θα μας προβληματίσουν ιδιαίτερα!! 

Τι μπορεί να συμβεί στο παιδί μας μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τι θα πρέπει να προσέξουμε;

 

Ηλίαση: Είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα του προσώπου, κεφαλαλγία, ναυτία ή έμετο. 

Ηλιακό έγκαυμα: Εμφανίζεται 3-5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά με ανοιχτό χρώμα. Μπορεί να είναι 1ου βαθμού, που εκδηλώνεται ως ερυθρό, θερμό, κνησμώδες δέρμα, έως και 2ου βαθμού, με πόνο, οίδημα, φυσαλίδες δέρματος, ακόμη και πυρετό. 

Θερμοπληξία: Πρόκειται για βαριά κλινική κατάσταση με υπερθερμία (θερμοκρασία σώματος άνω των 41οC). 

 

Mέτρα προστασίας:

  • Αποφύγετε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00, όπου η UV ακτινοβολία είναι ισχυρότερη.
  • Τα παιδιά πρέπει να φορούν αντηλιακή κρέμα (φυσικά φίλτρα) με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30, η οποία  ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή και νωρίτερα, εάν βρέχονται.
  • Να φορούν καπέλο με μεγάλο μπορ που προστατεύουν το πρόσωπο, τα αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού και κατάλληλα γυαλιά ηλίου (προστασία έναντι UVA και UVB). 
  • Τις πολύ ζεστές μέρες πρέπει να αποφεύγεται το εξαντλητικό παιχνίδι ή τα αθλήματα στην παραλία και να δίνονται μεγάλες ποσότητες υγρών για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι στη θάλασσα και πως μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από πνιγμό;

Kατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πνιγμός μπορεί να συμβεί σε πολύ λίγο νερό και ότι είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε διότι το παιδί συνήθως δεν αντιδρά την ώρα που πνίγεται, αλλά ούτε ζητάει βοήθεια. Οι κινήσεις του είναι άλλοτε ήρεμες και άλλοτε εκδηλώνουν πανικό και μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδι.

Τα παιδιά επιβάλλεται να μην κολυμπούν ποτέ μόνα τους. Μέχρι τα 2 έτη κρατήστε τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά και τα νήπια σε απόσταση «ενός χεριού» (επίβλεψη αφής). Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά μέχρι τα τέταρτα γενέθλιά τους δεν είναι εξελικτικά έτοιμα να κάνουν μαθήματα κολύμβησης. Μέχρι τότε μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικής αγωγής στο νερό (baby swimming). Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν ότι το παιδί τους είναι ασφαλές στο νερό επειδή έχει συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μαθήματα.

Τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι, όταν βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό πρέπει πάντα να φορούν σωσίβιο (είναι προτιμότερο από τα μπρατσάκια), κατάλληλο για την ηλικία και τη σωματική τους διάπλαση. Πολύ εύκολα μπορεί ένα κύμα να τα παρασύρει ή να παραπατήσουν καθώς παίζουν!

  1. Διδάξτε τα παιδιά να μη βουτάνε από ύψος σε άγνωστα νερά και να μην μπαίνουν στη θάλασσα τρέχοντας ή με βουτιά με το κεφάλι, ιδίως όταν υπάρχουν βράχια ή κύματα. 
  2. Είναι ασφαλές να μπαίνουν στη θάλασσα τουλάχιστον 3 ώρες μετά το γεύμα ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. 
  3. Προτιμήστε παραλίες ή πισίνες, στις οποίες υπάρχουν ναυαγοσώστες, ειδικά όταν έχετε μικρά παιδιά.
  4. Ιδανικό είναι τα παιδιά να εξοικειώνονται από μικρή ηλικία με το νερό και να εκπαιδεύονται στην κολύμβηση από ειδικούς!

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη - Παιδίατρος- Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Δαρδανελίων 44, Βούλα - Κιν: 6948 185823

fb: Κατερίνα Κατσιμπάρδη Παιδίατρος

Leave a Reply

go to top