Εθνική τραγωδία | Συμβουλές για να μπορέσουν τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει.

Η εθνική τραγωδία μάς βρίσκει όλους μουδιασμένους και για πρώτη φορά ίσως, τόσο αμήχανους. Ανίκανοι να αντιδράσουμε, να σκεφτούμε, να ξαναγίνουμε οι παλιοί εαυτοί μας, βρίσκουμε όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει για να βοηθήσουμε ο καθένας όσο και όπου μπορεί. 

Και για ακόμα μια φορά, όταν το κράτος δεν μπορεί, οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε.

 

Τα παιδιά μας από την άλλη, ξαφνικά βρέθηκαν εκτεθειμένα σε μια λαίλαπα πληροφοριών που δείχνει να τα έχει κατατροπώσει.

Για το λόγο αυτό, σας παραθέτω μερικές συμβουλές ώστε τα παιδιά μας να μάθουν μεν για την τραγωδία, αλλά να μπορέσουν να τη διαχειριστούν σωστά.

 

1. Μιλήστε στα παιδιά σας για ό,τι συνέβη με απλά λόγια και χωρίς λεπτομέρειες. Το μυαλό των παιδιών δέχεται την πληφορόρηση και μετά προχωράει. Ωστόσο όσο περισσότερο λεπτομερείς δίνετε, τόσο πιο πολύ εισχωρείτε στον παιδικό ψυχισμό.

2. Μην αφήνετε ανεξέλεγκτα ανοιχτές τηλεοράσεις, υπολογιστές και tablets. Αφήστε τα παιδιά σας μακριά από όλο αυτό.

3. Αν σας ρωτήσουν κάτι, απαντήστε με ωριμότητα και με λίγο αφηρημένο τρόπο. "Μαμά κάηκαν παιδάκια;". "Δυστυχώς μωρό μου κάηκαν κάποιοι άνθρωποι, αλλά κι εγώ δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες ακόμα. Όταν μάθω θα σου πω. Θες τώρα να πάμε μια βόλτα;".

4. Τα παιδιά ακούνε και όταν παίζουν. Αν εσείς αναλύετε ένα τραγικό περιστατικό με κάποιον στο τηλέφωνο ενώ το παιδάκι σας παίζει πιο δίπλα, να είστε σίγουροι πως έχει ακούσει σχεδόν τα πάντα. Όταν θέλετε να μιλήσετε για τη φωτιά, απομακρυνθείτε από τα παιδιά σας.

5. Μιλήστε για τα καλά νέα και όλα όσα δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας. "Η φωτιά έσβησε", "ένα σκυλάκι σώθηκε" και άλλα τέτοια νέα μπορούν να φέρουν και πάλι την τάξη στο μυαλό των παιδιών μας.

6. Καμία παραπάνω πληροφορία δεν πρέπει να σας ξεφύγει. Απαντάτε μόνο σε ό,τι σας ρωτούν χωρίς τίποτα περαιτέρω.

7. Αν αισθάνεστε κι εσείς συντετριμμένοι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, προσπαθήστε να αφήσετε τα συναισθήματά σας να εξωτερικευθούν, αργά το βράδυ όταν τα παιδιά δεν θα είναι κοντά σας. Μέσα στην ημέρα, παραμείνετε ψύχραιμοι και όσο μπορείτε χαμογελαστοί.

8. Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα τους. Μην αλλάξετε κάτι από αυτήν. Για παράδειγμα αν η τηλεόραση ανοίγει στο σπίτι σας μόνο το απόγευμα, μην την έχετε ανοιχτή από το πρωί. Διατηρήστε όσο μπορείτε το πρόγραμμά τους σε καθημερινή βάση.

 

Τέλος, να σας πω ότι η «Μέριμνα» σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως "τις δύσκολες αυτές στιγμές λειτουργεί καθημερινά, 10:00 με 16:00 τηλεφωνική γραμμή στήριξης 210 6463622 για γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που είτε στηρίζουν παιδιά που έχουν χάσει συγγενείς ή φίλους τους, είτε οικογένειες που θρηνούν την απώλεια παιδιού. Ταυτόχρονα, παρέχουμε ψυχολογική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά ή εφήβους, που έχασαν αγαπημένο τους άτομο, κατόπιν ραντεβού (210 6463622), στα γραφεία της «Μέριμνας», Παπανικολή 2Α Χαλάνδρι".

 

Κλείνω αυτό το post με τη φράση της μάνας που όλοι διαβάσαμε: Να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας.

 

Μυρτώ. 

 

 

* Cover photo | INTIMENIEWS Λιάκος Γιάννης

Leave a Reply

go to top