Εποχιακές ιώσεις των παιδιών μας | Ο κ.Φρετζάγιας απαντά σε όλες μας τις -μαμαδίστικες- ερωτήσεις!

Παιδικές ιώσεις. Όταν νομίζεις πως ξέρεις σχεδόν τα πάντα για τον σχεδόν 10μηνο επισκέπτη των παιδιών μας (αφήνω έξω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), η συζήτηση με τον κ. Ανδρέα Φρετζάγια, MD, PhD, FAAP, Καθηγητή Παιδιατρικής και Επιστημονικό Σύμβουλο Διοίκησης στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε πείθει πως τελικά οι ιώσεις έχουν πολλές παραμέτρους και πολλά ακόμα να μας μάθουν. Συνάντησα τον σπουδαίο αυτό γιατρό και του έθεσα απλές -μαμαδίστικες τολμώ να πω- ερωτήσεις σχετικά με το μεγαλύτερο άγχος της εποχές. Τις εποχιακές ιώσεις των παιδιών μας.

 

Γιατρέ μας, γιατί φέτος η χρονιά ξεκίνησε με τόσες ιώσεις;

Φαντάζομαι ότι εννοείτε τη σχολική χρονιά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ιώσεις είναι πάντα μαζί μας και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο συνωστισμός των παιδιών δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες μετάδοσής τους. Οπωσδήποτε η μία χρονιά είναι διαφορετική από την άλλη και ως προς το είδος και ως προς τη βαρύτητά τους. Πάντα υπάρχουν αυτές οι παρεκκλίσεις από χρονιά σε χρονιά.

 

Ποιες είναι οι πιο “συνήθεις” ιώσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς;

Συνήθως τους χειμερινούς μήνες τη μεγαλύτερη επίπτωση στην κοινότητα έχουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού με τη συνήθη συμπτωματολογία του βήχα, την καταρροή, τα φτερνίσματα. Οι ιώσεις αυτές μπορεί να παροξύνουν προβλήματα από τους πνεύμονες όπως είναι το άσθμα και από τα παραρρίνια όπως είναι οι ωτίτιδες.

 

Ίωση, γρίπη, κρύωμα. Αισθάνομαι ότι οι γονείς δεν τα έχουμε διαχωρίσει σωστά στο μυαλό μας.

Η ίωση είναι μία γενική έννοια και υποδηλώνει ότι η αντίστοιχη λοίμωξη θα ιαθεί χωρίς χορήγηση αντιβιοτικών ή άλλη σοβαρή ιατρική παρέμβαση. Η γρίπη είναι η κύρια ίωση που μας απασχολεί τους χειμερινούς μήνες και είναι προλήψιμη με το αντίστοιχο εμβόλιο. Το κρύωμα ή κρυολόγημα είναι η πιο συχνή από τις ιώσεις τους χειμερινούς μήνες, είναι απλή λοίμωξη, οφείλεται σε ρινοϊούς  και μπορεί να νοσήσουμε περισσότερες από μία φορές τον ίδιο χειμώνα.

 

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των παιδικών ιώσεων;

Τα συχνότερα χαρακτηριστικά συμπτώματα των ιώσεων είναι από το αναπνευστικό σύστημα και περιλαμβάνουν πυρετό συνήθως χαμηλό-μέτριο, ρινική συμφόρηση, ορώδη ρινική έκκριση, δακρύρροια, πταρμούς, βήχα, βράγχος φωνής. Δυνατόν να συνυπάρχουν εκδηλώσεις γενικότερες όπως μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, διάρροια.

 

Το εμβόλιο της γρίπης. Να το κάνουμε; Πότε γίνεται και από τι μας προστατεύει;

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο γιατί μεταλλάσσονται τα στελέχη των ιών. Η καλύτερη εποχή είναι Οκτώβριος-Νοέμβριος δεδομένου ότι έξαρση της γρίπης συνήθως συμβαίνει στο επόμενο τρίμηνο (Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο). Χορηγείται μετά την ηλικία των 6 μηνών σε δύο δόσεις για τα πρωτοεμβολιαζόμενα παιδιά μέχρι την ηλικία των 9 ετών και ακολούθως για τα επόμενα χρόνια σε μία δόση. Το εμβόλιο δεν περιέχει ιούς της γρίπης αλλά ανοσολογικά δραστική πρωτεΐνη.

 

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει γαστρεντερίτιδα και δεν έχει πάθει κάποια δηλητηρίαση;

Η γαστρεντερίτιδα προβάλλει με εμέτους, διάρροιες, πυρετό, κολικοειδή κοιλιακά άλγη και συνήθως αφορά μεγάλο αριθμό ατόμων που συμβιούν στον ίδιο χώρο (π.χ. παιδικούς σταθμούς). Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι πάντα εύκολο να διαφοροδιαγνωστεί, κύριο χαρακτηριστικό είναι η ίδια συμπτωματολογία από τα άτομα που κατανάλωσαν το ίδιο φαγητό.

 

Αν έπρεπε να μοιραστείτε με τους γονείς τις 3 πιο σημαντικές συμβουλές για να αποφύγουν τα παιδιά μας τις ιώσεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Αυτές θα ήταν: α) αποφυγή συγχροτισμού σε κλειστούς χώρους σε εποχές επιδημικής έξαρσης, β) σχολαστική ατομική υγιεινή, γ) χειρισμοί αποφυγής διασποράς ιών (χαρτομάντηλα, κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε, αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, χρήση αντισηπτικών χεριών).

   

Πώς μεταδίδεται μια παιδική ίωση και τι κάνω αν στο σπίτι έχω κι άλλο παιδάκι;

Οι ιώσεις μεταδίδονται άμεσα με επαφή με ρινικές εκκρίσεις, σάλιο, δάκρυα, έμμεσα με μολυσμένα αντικείμενα, παιχνίδια, πάνες, κλπ. Η παρουσία άλλου παιδιού στο σπίτι δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, η μεταξύ τους μόνωση είναι δύσκολη εκτός εάν το ένα είναι βρέφος οπότε διαβιεί στο δωμάτιο των γονέων όλο το 24ωρο ή το μεγαλύτερο παιδί απομονωθεί στο σπίτι των παππούδων εάν είναι δυνατόν. Η εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής είναι οπωσδήποτε προτεραιότητα.   

 

Με ποιες τροφές ή πρακτικές (για παράδειγμα καλός ύπνος) μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου;

Κακά τα ψέματα. Το ανοσοποιητικό μας δεν ενισχύεται με συγκεκριμένες τροφές. Η καλή διατροφή είναι οπωσδήποτε απαραίτητη σε κάθε περίπτωση για διατήρηση γενικότερης υγείας. Για τον ίδιο λόγο και οι υπόλοιπες υγιεινές συνήθειες (καλός ύπνος, αποφυγή παθητικού καπνίσματος, ανοσοποίηση με πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών) οπωσδήποτε συμβάλουν στη διατήρηση αυξημένων αντιστάσεων και για τις λοιμώξεις αλλά και για τα νοσήματα φθοράς.

   

Κεφάλαιο “Ντύσιμο του παιδιού”. Πότε η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα;

Αναφορικά με το ντύσιμο των παιδιών, η γενικότερη αρχή είναι να προσφέρει ελευθερία κινήσεων λόγω αυξημένης δραστηριότητας, να μην είναι υπερβολικό και οδηγεί σε εφίδρωση, φυσικά να μην είναι εξεζητημένο και οπωσδήποτε να είναι ανάλογο στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Πώς να ανακουφίσω το παιδί μου στο σπίτι όταν είναι άρρωστο;

Η παραμονή στο σπίτι του άρρωστου παιδιού είναι αυτονόητη και η διαχείριση από την οικογένεια αφορά απλά ιογενή νοσήματα, με την έννοια του ελέγχου του πυρετού με αντιπυρετικά και κυρίως με την επαρκή ενυδάτωση με χορήγηση νερού, υγρών γενικά, χυμών και ελαφρά διατροφή. Νοσηλεία στο σπίτι γίνεται σε συνεννόηση με τον Παιδίατρο, εφαρμογή των οδηγιών του και καλύτερα με προσωπική επιτήρηση.

 

Πόσο γρήγορα πρέπει να δώσουμε αντιπυρετικό στο παιδί μας; Σε ποια θερμοκρασία ξεκινάμε να δίνουμε αγωγή;

Η έννοια χορήγησης του αντιπυρετικού είναι σχετική και στοχεύει στη βελτίωση της γενικής κατάστασης του παιδιού και όχι στην επίτευξη απυρεξίας η οποία στην πραγματικότητα ούτε ωφέλιμη είναι ούτε πρακτική. Χορήγηση αντιπυρετικού συνήθως δίνεται σε θερμοκρασία >38,5-39 °C και εφόσον έχει επηρεαστεί η γενική κατάσταση του παιδιού. Σημαντικό είναι να χορηγούμε τη σωστή δόση αντιπυρετικού που έχει συστήσει ο παιδίατρος μετρημένη με σύριγγα και όχι με τα κουταλάκια που έχουμε στο σπίτι. Το αντιπυρετικό ελαττώνει τη θερμοκρασία μόνο κατά 1-2 °C και αφού έχει περάσει 1- 1 ½ ώρα.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ το Παιδιατρικό Κέντρο και πότε μπορώ να αντιμετωπίσω μια ίωση στο σπίτι;

Η αντιμετώπιση μιας ίωσης στο σπίτι είναι δυνατή εάν το παιδί στοιχειωδώς συνεργάζεται  (λήψη αντιπυρετικού και άλλων φαρμάκων, υγρών κλπ.), δεν παρουσιάζει αναπνευστική δυσχέρεια, σπασμούς, ακατάσχετους εμέτους ή διάρροιες, σημαντικό βράγχος φωνής, υπνηλία, δεν επιθυμεί να παίξει ή να επικοινωνήσει κοινωνικά με τους οικείους και γενικά όταν μας φαίνεται ότι αυτό δεν είναι το παιδί που ξέραμε.

 

Πότε είναι ασφαλές για τα άλλα παιδάκια να επιστρέψει ένα παιδί που έχει περάσει ίωση, στο σχολείο του;

Όταν έχει παρέλθει η συμπτωματολογία που είχε το παιδί. Για παράδειγμα όταν έχει πέσει ο πυρετός, δεν κάνει εμέτους ή διάρροιες, έχει φύγει το εξάνθημα, έχει διάθεση να συμμετέχει σε δραστηριότητες και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.

 

Κύριε Φρετζάγια σας ευχαριστώ πολύ για τις τόσο σπουδαίες πληροφορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών κάντε κλικ εδώ και συγκεκριμένα για το παιδιατρικό τμήμα κάντε κλικ εδώ

Με όλες μου τις ευχές για έναν χειμώνα με τις ελάχιστες δυνατές ιώσεις!

 

Μυρτώ

Εξαιρετικό άρθρο! Σε ευχαριστούμε! 

Και μπαμπαδίστικες ήταν οι απορίες! Ευχαριστούμε πολύ! 

Μυρτώ Μπράβο σου! Εξαιρετικά κατανοητό! 

Leave a Reply

go to top