Back To School | Συμβουλές για να γίνει η επιστροφή στο σχολείο εύκολη και φυσικά όμορφη!

Η επιστροφή στα θρανία, είτε μιλάμε για προνήπιο είτε για δημοτικό είναι μια δύσκολη μετάβαση από το ανέμελο καλοκαίρι σε ένα "αυστηρό" πρόγραμμα που έχει απαιτήσεις και χρονοδιαγράμματα.

Ποιο παιδάκι θέλει να αφήσει το παγωτό του, τη θάλασσα και το ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι και να μπει σε μια σχολική ρουτίνα;

Θα βιαστείτε να απαντήσετε "κανένα" αλλά εγώ θα σας πω ότι όλα θα το ήθελαν αν όλο αυτό γινόταν με σωστό τρόπο και προετοιμασία από τους γονείς! 

 

Συνάντησα τον ψυχοθεραπευτή Νεκτάριο Κοσμά (με αφορμή την παρουσία μας στο πρωινό του ΑΝΤ1) και μιλήσαμε για αυτή την τόσο σημαντική μετάβαση των παιδιών μας από τις διακοπές στο σχολείο.

"Η μετάβαση από την απόλυτη ελευθερία του καλοκαιριού στο νέο πρόγραμμα, που είναι γεμάτο υποχρεώσεις και διάβασμα, που φέρει η νέα εποχή, αποτελεί ένα δύσκολο και αρκετά μεγάλο συναισθηματικό φορτίο για ένα παιδί. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα παιδιά βρίσκονται σε ηλικίες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στις αλλαγές και στην προσαρμοστικότητα, οπότε οι γονείς χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά και διαχείριση για αυτή την περίοδο", εξηγεί ο Νεκτάριος. Δείτε τα tips που μας δίνει για να γίνουν όλα εύκολα και με χαμόγελο! 

 

Tips για το πιο εύκολο και ευχάριστο Back to School

  1. Καλό είναι να μη ξεχνάει το παιδί στις διακοπές εντελώς το σχολείο. Οι γονείς να ανοίγουν συζητήσεις για τις ωραίες σχολικές στιγμές που πέρασε, για τους συμμαθητές και τους δασκάλους του. Επίσης, πολλές φορές να προσέχουν να μη μεταδίδουν οι γονείς το δικό τους άγχος για όλη αυτή την αλλαγή που έρχεται. Μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να βοηθήσουν το παιδί να αλλάξει το πρόγραμμά του σιγά-σιγά, κάνοντας σταδιακά αλλαγές μέχρι να φτάσει σε ένα τελικά οργανωμένο και καλά οριοθετημένο. Έτσι, το παιδί θα έχει μία πολύ πιο ομαλή προσαρμογή σε όλη αυτή την αλλαγή.
  2. Θα πρέπει να του λέμε πριν ξεκινήσει το σχολείο θετικές σκέψεις, όπως «Τι ωραία που περάσαμε, έρχεται και το σχολείο σιγά-σιγά και θα ξαναβρείς πάλι και τους φίλους συμμαθητές σου!»
  3. Δεν λέμε σε καμία περίπτωση φράσεις που συνηθίζουν να λένε –ειδικά- παλαιότερες γενιές τύπου «Έλα δεν πειράζει που θα αρχίσεις πάλι…κι εγώ μικρός δεν ήθελα, αλλά δεν γίνεται να μην πας!» ή «Πάνε αυτά που ήξερες, τώρα που θα αρχίσει το σχολείο όλα θα κοπούν!» ή «Παίξε όσο είναι καιρός ακόμα γιατί όπου να’ναι θα αρχίσει το σχολείο και θα έχεις διάβασμα μόνο». Όλα αυτά φαντάζουν απειλητικά. Ένας εφιάλτης για το παιδί, το οποίο νιώθει ότι θα στερηθεί όλη του την ελευθερία και του είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό που θα επακολουθήσει. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι έτσι. Αν υπάρχει ένας καλός προγραμματισμός, το παιδί θα εντάξει καθημερινά και ελεύθερο χρόνο να παίζει και να κάνει ό,τι θέλει, οπότε να μη συνδυάζει αυτή την περίοδο μόνο με υποχρεώσεις.
  4. Το βράδυ πριν από το σχολείο, ενώ θα το έχουμε προετοιμάσει όπως είπαμε παραπάνω, θα έχουμε ετοιμάσει την τσάντα του μαζί του και θα έχουμε φτιάξει παρέα και το κολατσιό του. Θα ψάξουμε μαζί του να βρούμε τα ρούχα που θα φορέσει, έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργά σε όλη την προετοιμασία και αυτό θα το βοηθήσει να προετοιμαστεί και ψυχολογικά. Επίσης, να του υπενθυμίσουμε ότι στην αρχή οι πρώτες μέρες, είναι μέρες προετοιμασίας που γίνεται απλά ο αγιασμός και σιγά-σιγά βγαίνει το πρόγραμμα και ότι δεν θα ξεκινήσει αμέσως κανονικά.
  5. Ο χώρος της μελέτης του παιδιού είναι σημαντικός και χρειάζεται να τον οργανώσουμε παρέα με το παιδί. Χρειάζεται οπωσδήποτε να έχει γραφείο και να ξέρει ποιος είναι ο χώρος στον οποίο θα κάθεται να μελετά. Θα οργανώσουμε παρέα ένα χώρο με τα παιχνίδια του, θα διακοσμήσουμε τα διακοσμητικά και τις αφίσες του, ώστε να έχει άποψη και να το διασκεδάσει και θα οριοθετήσουμε και το χώρο που θα κάθεται να συγκεντρώνεται και να μελετά.
  6. Για να ξαναπέσει για ύπνο στην ώρα του, θα πρέπει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν, να το βάζουμε καθημερινά λίγο πιο νωρίς για ύπνο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε όλο αυτό απότομα. Δηλαδή, αν κοιμόταν στις διακοπές στις 23:00, να το βάλουμε για ύπνο απότομα στις 21:00, αλλά θα πρέπει να το βάλουμε την πρώτη μέρα μισή ώρα νωρίτερα και σιγά-σιγά, ομαλά να φτάσουμε την επιθυμητή ώρα. Καλό θα είναι το παιδί να κοιμάται συγκεκριμένη ώρα και να κλείνει τουλάχιστον εννέα ώρες ύπνου.

Ο Νεκτάριος Κοσμάς είναι ένας καταπληκτικός επιστήμονας και αν θέλετε να τον συμβουλευτείτε κάντε κλικ εδώ

 

Πάμε τώρα στη σχολική τσάντα!

Η τσάντα του σχολείου θα πρέπει να έχει το πολύ το 15% του βάρους του παιδιού σας και να έχει σταθερή πλάτη με ιμάντες που μπορούν να κρατάνε σωστά και με ασφάλεια το βάρος. 

Τα βαριά βιβλία θα πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος της τσάντας.

Το παιδάκι σας θα πρέπει πάντα να φοράει την τσάντα του και στους δύο ώμους!

Και η τσάντα θα πρέπει να περιλαμβάνει ταπεράκι, ποτηράκι, κασετίνα, ίσως κάποιες μπογιές, γόμα, ξύστρα και φυσικά μολύβια και στιλό!

Φυσικά θα πρέπει να αφήσετε το παιδάκι σας να επιλέξει την τσάντα και τα σχολικά που θέλει! Πάντα ως γονείς συμβουλεύουμε αλλά την τελική απόφαση για το σχέδιο, την έχει πάντα το παιδάκι μας! 

Ααααα ξυπνητήρι να μην ξεχάσετε να πάρετε! 

Mommy tip: Η εποχή για σχολικά δεν τελειώνει ποτέ! Μην φορτώνετε τα παιδιά σας με δεκάδες πράγματα, κάντε το school shopping σε δόσεις ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν!

Εγώ φέτος για τα σχολικά των παιδιών μου επισκέφθηκα το Nakas Paper και έπαθα μικρή υστερία, φαντάζομαι το είδατε στο Instagram μου!

Ε, και καμιά φορά, πηγαίνεις για σχολικά για το παιδί σου, αλλά ανακαλύπτεις πως τα μισά τα θες για το γραφείο σου!!!

Με όλη μου την αγάπη και ευχές για μια συναρπαστική σχολική χρονιά!

Μυρτώ

 

 

                            

 

Leave a Reply

go to top