It's Official | Η σαμπάνια με τα καλαμαράκια κάνουν το καλύτερο food pairing!

Και με τις τηγανιτές πατάτες φυσικά!  

Εκπληκτικά απρόβλεπτο και ακόμα πιο υπέροχα ευχάριστο έφτασε στα αυτιά μας το "πόρισμα" των champagne experts που συμφωνούν πως οι τηγανιτές πατάτες κάνουν εξαιρετικό Food Pairing με τη Moet & Chandon! Μάλιστα πέρσι, η Marie-Christine Osselin, Υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας της Moët & Chandon δήλωσε στο The Drinks Business  ότι αν έχεις ένα ποτήρι Moët & Chandon δεν έχεις παρά να το συνδυάσεις με λίγες τηγανιτές πατάτες για να μυήσεις τον ουρανίσκο σου σε νέα γευστικά μονοπάτια. Η αλμύρα και η τραγανότητα της τηγανιτής πατάτας είναι εκείνη που έρχεται να δημιουργήσει τον απόλυτο συνδυασμό με τις ήπιες γευστικά και εύθραυστες στην όψη φυσαλίδες της πιο ιστορικής σαμπάνιας του κόσμου! 

"Η σαμπάνια είναι ένα κρασί που ζητά απλούς συνδυασμούς και σίγουρα όχι πάνω από τρεις", εξήγησε η Osselin και νομίζω θα συμφωνήσω απόλυτα.

Στο πρόσφατο ταξίδι μας στις Σπέτσες, ο Ted Lelekas, Brand Ambassador του Ομίλου Moët Hennessy για την Κεντρική & Νότια Ευρώπη, μας ταξίδεψε με τις γνώσεις του σε νέους μαγικούς προορισμούς με ελληνική αύρα. Όταν μιλάει ο Ted άλλοτε θέλω να βάλω το κινητό μου να ηχογραφεί και άλλοτε προσπαθώ να κρατήσω mental σημειώσεις για να μην χάσω τίποτα.

"H Madonna είχε προκαλέσει σάλο κάποτε όταν είχε πει "Η κρυφή μου αμαρτία είναι να τρώω πατάτες τηγανητές και να πίνω Σαμπάνια"! Θα μου πείτε, Madonna είναι αυτή, ό,τι θέλει λέει (και κάνει), ωστόσο η συγκεκριμένη γευστική της "αμαρτία" αφορά σε ένα πραγματικά εξαιρετικά εύστοχο γαστρονομικό ταίριασμα. Όπως λέω συχνά (βλ. συνέχεια), εννοείται ότι η Σαμπάνια είναι το κρασί της γιορτής, της χαράς και της επιτυχίας, εκεί όμως που πραγματικά μαγεύει όλες μας τις αισθήσεις, είναι στο τραπέζι. Και δεν είναι απαραίτητο τα εδέσματα που θα τη συνοδεύουν να είναι πάντα σπάνια και ιδιαίτερα. Πολλές φορές, οι πιο απροσδόκητα απολαυστικοί συνδυασμοί γίνονται με τις πιο απλές, καθημερινές πρώτες ύλες. Όσο για το τηγανητό, ειδικά αν είναι αλευρωμένο ή βουτηγμένο σε κουρκούτι, τριμμένη φρυγανιά ή panko, ταιριάζει απόλυτα με τη Σαμπάνια, καθώς με αυτές ακριβώς τις γευστικές πτυχές του πιάτου θα δέσει η "ψωμένια" αρωματικότητα της μακράς της ωρίμανσης με τις ζύμες της, ενώ η έντονη οξύτητά της θα "δαμάσει" τη λιπαρότητα που δίνει το τηγάνι. Όσο για το αλάτι της θάλασσας που έχει "ποτίσει" κάθε τι θαλσσινό, γι αυτό μην προβληματίζεστε καθόλου: η διακριτική γλυκύτητα (dosage) της Σαμπάνιας, καθώς και οι ζωηρές φυσαλίδες της θα το ισορροπήσουν τέλεια. Δοκιμάστε λοιπόν κάτι διαφορετικό στο καλοκαιρινό τραπέζι φέτος: προμηθευτείτε εκλεκτά θαλασσινά (μύδια, καλαμαράκια ή και γαρίδες) αλλά και -γιατί όχι;- λαχανικά (κολοκυθάκια, αγγινάρες, σπαράγγια), τηγανίστε τα προσεκτικά σε καλής ποιότητας λάδι (σπορέλαιο ή/και ελαιόλαδο), σερβίρετέ τα με μία ολόδροση Moët & Chandon Brut Imperial και κλέψτε τις εντυπώσεις! Α, και μην ξεχάσετε τις τηγανητές πατάτες, για μια ακόμα πιο σπέσιαλ απόλαυση, α λα Madonna... Καλή όρεξη!"

 

Ted! Πόσο σωστά τα λες πάντα!

Στο τραπέζι μας με τον Ted και την Ντόγια, δοκιμάσαμε λοιπόν,  αρκετά ευφάνταστα food pairings όμως αν με ρωτάτε, μαγεύτηκα πραγματικά με τον συνδυασμό της Moët & Chandon με τα... καλαμαράκια. Η αλμύρα της θάλασσας ένιωθα πως έσβηνε γλυκά από την ζωηρή οξύτητα της σαμπάνιας και ο συνδυασμός τους μου προκαλούσε μια γλυκιά αναστάτωση. H Moët & Chandon ήπια και γεμάτη φρεσκάδα με τη γνωστή έντονα φρουτώδη γεύση της και τα αρώματα των λουλουδιών έκανε το perfect match με το κλασικό ελληνικό θαλασσινό menu ανοίγοντας νέους δρόμους στο καλοκαίρι μας.

PS: Για τους λάτρεις της Rose Imperial τα γευστικά μονοπάτια είναι λίγο διαφορετικά...


Πόσο μάλλον αν στο τραπέζι υπάρχει Moët & Chandon Grand Vintage, όπως αυτή του 2012 που είναι ίσως μία από τις πιο γευστικές σαμπάνιες που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου...


Photos | Nikos Karanikolas

Location | Νερό Της Αγάπης, Σπέτσες

Leave a Reply

go to top