Εμβολιασμός για την Μηνιγγίτιδα Β | Το πιο πολύτιμο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά μας!

Σε αυτό το blogpost θέλω να σας μιλήσω για το πιο σημαντικό, το πιο ουσιώδες, το πιο σπουδαίο δώρο που πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας φέτος τα Χριστούγεννα. Τον εμβολιασμό για τη Μηνιγγίτιδα Β. 

Με την Μηνιγγίτιδα Β συμβαίνει το εξής: το ακούμε παντού πως τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται (φέτος τα κρούσματα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά), αλλά όλοι είμαστε σίγουροι πως μιλάμε για κάτι τόσο μακρινό που αποκλείεται να χτυπήσει την πόρτα του δικού μας σπιτιού.

Με τις φίλες μου μαμάδες που συζητάω αντιλαμβάνομαι πως είμαστε χωρισμένες σε δύο ομάδες. Οι μισές είμαστε ταγμένες υπέρ του εμβολίου και έχουμε υπάρξει πιο τυπικές και από την ίδια την τυπικότητα, εμβολιάζοντας τα παιδιά μας στις ηλικίες ακριβώς που ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες και οι υπόλοιπες είναι υπέρ μιας πιο "χαλαρής" προσέγγισης που καθιστά τη μετάδοση του ιού ένα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων τους των παιδιών.

Σας γράφω το άρθρο αυτό, γιατί από τις αρχές του μήνα είχαμε 2 νέα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β, το ένα σε μωράκι στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου και το άλλο σε ένα αγοράκι 4 ετών στη Νίκαια. 

Αν θέλετε τη γνώμη μου, οι γονείς αυτών των παιδιών, ίσως είχαν τη σιγουριά πως αυτός ο τόσο επικίνδυνος ιός δεν θα χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού τους. Και πολύ φοβάμαι, πως μαμάδες που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και διαβάζουν τώρα αυτές τις γραμμές, πάλι την ίδια αυτοπεποίθηση θα έχουν.

Να σας πω όμως πως η Μηνιγγίτιδα Β, μπορεί να "χτυπήσει" την πόρτα και του δικού σας σπιτιού. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που μοιάζουν υγιή, μπορεί και εσείς οι ίδιοι να μεταφέρετε τη νόσο με ένα φιλί στο παιδί σας, ένα φτέρνισμα ή βήχα. Άλλωστε 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά. 

 

Τι σημαίνει όμως ότι νοσώ από Μηνιγγίτιδα Β;

Σημαίνει πως ένα παιδί θα παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με την απλή γρίπη, δηλαδή πυρετό, εμετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία ή υπνηλία. Στο σημείο αυτό, ο γονιός θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να διαπιστώσει με τη βοήθεια του παιδιάτρου του αν πρόκειται όντως για γρίπη ή για Μηνιγγίτιδα. 

 

Το πρώτο 24ωρο είναι καθοριστικό καθώς η συγκεκριμένη νόσος εξελίσσεται τόσο ραγδαία που καμιά φορά και ένα 24ωρο μπορεί να είναι μοιραίο για το παιδί.

 

Γιατί επιμένω τόσο να εμβολιάζετε τα παιδιά σας; Γιατί είστε γονείς και πραγματικά ξέρω, ότι δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σας πως το δικό σας παιδί θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του με κάποιο κινητικό ή νοητικό πρόβλημα και σίγουρα δεν μπορείτε να διανοηθείτε, όπως και εγώ, πως ακόμα και σήμερα φεύγουν παιδιά από τη ζωή, επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί για τον συγκεκριμένο ιό.

Μεγάλη προσοχή όμως. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτδας Β, συχνά συγχέεται με το συνταγογραφούμενο τετραπλό εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας, ωστόσο κάποιος που έχει εμβολιαστεί μόνο από το δεύτερο δεν είναι προστατευμένος από την Μηνιγγίτιδα Β. Σας παρακαλώ ρωτήστε τον παιδίατρό σας.

 

Αν ακούσετε κάποιον φίλο ή γνωστό σας να υποστηρίζει την δυστυχώς ανερχόμενη τάση του "δεν εμβολιάζω το παιδί μου" σας παρακαλώ εξηγείστε του. Θα μπορούσε να χάσει το παιδί του και φέρει την ευθύνη αυτής της απώλειας; Το έχει φανταστεί ποτέ;

 

Σας υπενθυμίζω πως ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών μας , ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω. Εδώ κρατάω την Ιριανούλα 3 μηνών, λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου! Ναι, τόσο σε τόσο μικρά μωράκια ξεκινάμε τον εμβολιασμό.

 

Ξέρω πως διαβάζετε τα άρθρα μου μόνο συνειδητοποιημένες μαμάδες, αλλά μιλήστε και στις φίλες σας. 

Η ζωή των παιδιών μας είναι στα χέρια μας και οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι γονείς.

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

 

είσαι απίστευτη, σε ευχαριστούμε που μας γράφεις τέτοια άρθρα

Leave a Reply

go to top