Ελιές στα παιδιά | 'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο λέγοντας πως είμαι μια μονίμως αγχωμένη μαμά! Μονίμως όμως.

Έτσι λοιπόν, μια ελιά του Οδυσσέα μού δημιούργησε άγχος και με έφερε στο ιατρείο του δερματολόγου Βασίλη Χρυσοχέρη. Ευτυχώς με καθησύχασε αμέσως και έτσι, εντελώς ανακουφισμένη κάναμε μια κουβέντα για τις ελιές των παιδιών μας την οποία και θέλω να μοιραστώ μαζί σας. 

Πότε εξετάζουμε τις ελιές των παιδιών μας;

Αρχικά ξεκινάω με το εξής: δεν πρέπει να φοβόμαστε! Όλοι γεννιόμαστε χωρίς ελιές, αν εξαιρέσεις κάποιους που έχουν συγγενείς σπίλους, όλα τα μωρά γεννιούνται χωρίς ελίτσες, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας θα εμφανίσουν πιθανώς ελιές στο σώμα τους. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία.

 

Τα παιδιά βγάζουν καινούργιες ελιές μεγαλώνοντας;

Μέχρι και τα 25-30 έτη οι άνθρωποι βγάζουν ελιές. Από εκεί και πέρα, μια νέα ελιά θα πρέπει να μας οδηγήσει -χωρίς άγχος- στον δερματολόγο για να τη δει και να την αξιολογήσει.

Για τα παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρούμε μια "κακή ελιά", παγκοσμίως μιλάμε για πολύ λίγα περιστατικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι επαναπαυόμαστε.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι ελιές που δεν θέλουμε γενικά είναι αυτές που είναι σε παλάμες, πέλματα και στη γενετική περιοχή. Είναι ελιές που στο μέλλον θα πρέπει όταν ενηλικιωθεί το παιδί μας, να τις έχει υπό πιο συχνή παρακολούθηση. Αυτό που θέλω να θυμάστε είναι ότι όταν υπάρχει ιστορικό, σε πρόσωπο με συγγένεια πρώτου βαθμού με περιστατικό μελανώματος, τότε καλό θα ήταν να υπάρχει μια πιο συχνή επαφή με τον δερματολόγο.

 

Πώς γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων στα παιδιά;

Πολύ εύκολα! Με μία επίσκεψη στον δερματολόγο που θα δει τις ελίτσες του παιδιού με τον ειδικό φακό. Αν κάποια χρήζει παρακολούθησης, θα την φωτογραφίσει για να μπορεί να ελέγξει την εξέλιξή της. 

Πώς προστατεύω το δέρμα του παιδιού μου;

Αντηλιακό full! Θέλουμε αντηλιακό σε όλο το σώμα, συνέχεια, με βάση τις οδηγίες του παιδιάτρου και μεγάλη προσοχή: Δεν θέλουμε ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία. Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε πρέπει να τους έχουμε υπό πλήρη έλεγχο. Γονίδια, μεταλλάξεις, ιστορικό δεν μπορούν να ελεγχθούν. Έναν παράγοντα μπορείς να ελέγξεις, την έκθεση στον ήλιο. 

 

 

E-mail: foreverskinlaser@gmail.com
Website: www.foreverlaser.gr
Instagram: @dr.xrisoxeris
Facebook: Βασίλης Χρυσοχέρης - Forever Laser Clinic

 

Leave a Reply

go to top