AMLI II : Ένα συνέδριο που παρουσίασε τις πιο σημαντικές καινοτομίες στην Παιδιατρική.

Nιώθω πραγματικά χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας που διοργάνωσε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση των 35 χρόνων λειτουργίας του.

Το «Athens Medical Leadership and Innovation Conference (AMLI 2)», έλαβε χώρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου περισσότεροι από 300 κορυφαίοι επιστήμονες του Ομίλου καθώς και ομόλογοί τους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, υπό την ευθύνη 75μελούς επιστημονικής επιτροπής, ανέδειξαν τις ιατρικές καινοτομίες που εφαρμόζονται, ήδη, στις κλινικές του Ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της Ιατρικής.

Εγώ ως μαμά, όπως καταλαβαίνετε, παρακολούθησα την Παιδιατρική Ενότητα και αμέσως μετά ζήτησα από τον κ. Α. Μ. Φρετζάγια, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Επιστημονικό Σύμβουλο Διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών να μου μιλήσει για τα θέματα που καλύφθηκαν και να μου εξηγήσει με πιο απλά λόγια όλες τις καινοτομίες που θα έρθουν στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στο κομμάτι της Παιδιατρικής.

 

"Η Παιδιατρική Ενότητα περιέλαβε 7 συνεδρίες στις οποίες προέδρευσαν 12 εγνωσμένου κύρους Παιδίατροι, Πανεπιστημιακοί και Νοσοκομειακοί. Αναπτύχθηκαν δε 24 θέματα που κάλυψαν ισάριθμα προβλήματα της καθημερινής παιδιατρικής πράξης. Στην 1η Συνεδρία συζητήθηκε το πρόβλημα των φαρμακευτικής αιτιολογίας εξανθημάτων και ειδικότερα αυτά που αποδίδονται σε αντιβιοτικά. Σχολιάστηκε, επίσης, ότι υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα μικρού βάρους βρεφών που αναπτύσσονται με βραδύ αριθμό, εξελίσσονται όμως φυσιολογικά. Τέλος, ο Καθηγητής κ. Φρετζάγιας ανέλυσε το πρόβλημα των βρεφών με έντονη ανησυχία και κλάμα.

Η 2η Συνεδρία αφιερώθηκε στην εισήγηση του Καθηγητή Κλινικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ. Στέλιου Αντωναράκη με θέμα «Η αναγέννηση της γονιδιωματικής ιατρικής». Ο ομιλητής περιέγραψε με κλινικά παραδείγματα τις προόδους και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φαινοτοπικής ποικιλομορφίας διαφόρων γενετικών νοσημάτων.

Η 3η Συνεδρία περιέλαβε τα κλινικά προβλήματα της απόφραξης των αεροφόρων οδών και την διερεύνηση του χρόνιου παραγωγικού βήχα. Αποτελεί οντότητα που περιγράφηκε και αναγνωρίστηκε τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει την χορήγηση αντιβιοτικών προκειμένου να αποφευχθούν χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα. Από ειδική αλλεργιολόγο συζητήθηκαν τα ιδιαίτερης συχνότητας προβλήματα της κνίδωσης και του αγγειοδήματος.    

Στην 4η Συνεδρία μοναδικό θέμα συζήτησης υπό την μορφή στρογγυλού τραπεζιού ήταν οι λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος σύμφωνα με την τελευταία ταξινόμησή τους. Από την εξονυχιστική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα προβλήματα σε βρέφη, νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, όπως για παράδειγμα οι αναγωγές, οι έμετοι, οι κωλικοί 1ου τριμήνου αλλά και άλλες που προβάλλουν με κύριο σύμπτωμα το κοιλιακό άλγος έχουν λειτουργικό χαρακτήρα.

Στην 5η Συνεδρία συζητήθηκαν καρδιολογικά προβλήματα, αναφέρθηκαν οι πρόοδοι που έχουν γίνει στη μελέτη και την αντιμετώπιση των αρρυθμιών και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα που αφορούν τη μέτρηση και την αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης.

Η 6η Συνεδρία περιέλαβε ποικίλα ελεύθερα θέματα μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση είχε ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον διαβήτη, οι υποτροπιάζουσες σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις από το δέρμα, η ανεπάρκεια των μηχανισμών άμυνας, και ο απεικονιστικός έλεγχος του ουροποιητικού συστήματος σε παιδιά με ουρολοιμώξεις.

Στην 7η Συνεδρία συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα πρακτικού ενδιαφέροντος όπως οι υπερβολές που γίνονται στη χορήγηση σιδήρου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τους ίδιους τους γονείς. Αναφέρθηκαν οι βασικές αρχές πρόληψης της παχυσαρκίας. Τέλος, σχολιάστηκαν τα αίτια υποτροπιαζουσών αιδοιοκολπίτιδων στα νεαρά κορίτσια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η συζήτηση για τις ενδείξεις λογοθεραπείας, καθώς και για τις προειδοποιητικές ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών".

 


Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ανδρέα Φρετζάγια και κυρίως το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών που μου παρέχει ως μαμά την ασφάλεια που θέλω να αισθάνομαι για τα παιδιά μου. Ό,τι καινούργιο, ό,τι πιο καινοτόμο θα το βρω εκεί.

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

 

#amli2018 

Leave a Reply

go to top