5 πολύ σημαντικά πράγματα που δεν ξέραμε για τη βιταμίνη D και τη σχέση της με την υγεία των παιδιών μας

Θα έλεγε κανείς ότι ως γονείς αλλά και ως κάτοικοι της πιο ηλιόλουστης χώρας του κόσμου, γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τη βιταμίνη D, πιστεύουμε πως τα παιδιά μας είναι ευλογημένα αφού ο ήλιος τα βλέπει καθημερινά και επομένως είμαστε καλυμμένοι σε αυτό το κομμάτι. 

 

Σε αυτό το άρθρο όμως θα μοιραστώ μαζί σας 5 πολύ σημαντικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την τόσο σπουδαία αυτή βιταμίνη και θα σας προτείνω τον δικό μας τρόπο για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

 

Vitamin D - Fact 1 

Το 9% των παιδιών έχουν έλλειψη βιταμίνης D, και 61 % των παιδιών δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D για την υποστήριξη της υγείας σε τακτική βάση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην «Pediatrics». Ακόμα και στην Ελλάδα που απολαμβάνουμε τον ήλιο περίπου τις 300 από τις 365 ημέρες του χρόνου, τα παιδιά μας επειδή ως γονείς είμαστε πλέον εμμονικοί με τα αντηλιακά και την σκιά, παρουσιάζουν έλλειψη του συγκεκριμένου συμπλέγματος βιταμινών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η καθημερινή ολιγόλεπτη έκθεση των παιδιών μας στον ήλιο, είναι ένας φυσικός τρόπος για να απορροφήσουν την σπουδαία αυτή βιταμίνη. 20-30 λεπτά έκθεσης του προσώπου και των χεριών στον ήλιο κατά τη διάρκεια του πρωινού ή του απογεύματος είναι αρκετά.

Vitamin D - Fact 2

Η σύνθεση της βιταμίνης D εξαρτάται από την εποχή, το γεωγραφικό πλάτος, την ηλικία, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, την κάλυψη του δέρματος από ρούχα, τη χρήση αντηλιακών και την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Vitamin D - Fact 3 

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα του παιδιού σας να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το ασβέστιο και το φώσφορο στο αίμα του, δύο μέταλλα απαραίτητα, ώστε το παιδί να είναι σε θέση να οικοδομήσει την οστική μάζα και τη διατήρηση γερών οστών. Ακόμα, η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη καταπολεμά τις λοιμώξεις, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του παιδιού σας από το να αρρωστήσει.

Vitamin D - Fact 4

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βρέφη γεννιούνται με χαμηλά αποθέματα βιταμίνης D και εξαρτώνται από το μητρικό γάλα, το ηλιακό φως ή τα συμπληρώματα ως πηγές βιταμίνης D κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D εξαρτάται από την κατάσταση της μητρικής βιταμίνης D και είναι συχνά χαμηλή και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να περιοριστεί στα βρέφη που ζουν σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη ή για πολιτιστικούς ή άλλους λόγους, τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασίες των οστών (ραχίτιδα), επιληπτικές κρίσεις και δυσκολία στην αναπνοή. Όλα αυτά τα διάβασα εδώ! Κάντε κλικ να δείτε!

Vitamin D - Fact 5 

Ο παιδίατρός σας σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, θα σας συστήσει τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D όπως αυτό που δίνω στον Οδυσσέα. Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για το VitaDì της PromoPharma, που περιέχει Βιταμίνη D3 σε υδατοδιαλυτή μορφή για καλύτερη αφομοίωση έναντι του δισκίου, η οποία συμβάλλει σημαντικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως και στη διατήρηση των οστών και είναι ιδανικό για βρέφη, παιδιά και ενήλικεςΟι σταγόνες VitaDì φτάνουν απευθείας στη γλωσσίτσα του παιδιού σας, καθώς χάρη στον δοσομετρητή η διαδικασία μοιάζει με παιχνίδι! Η γεύση του είναι λαχταριστή και επομένως καταφέρνουμε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να παρέχουμε στο παιδάκι μας την πιο σημαντική ίσως βιταμίνη για τον οργανισμό του.

 

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

Μυρτώ & Οδυσσέας

 

Photos | Danai Issaris

 

Θα το δοκιμάσουμε από Σεπτέμβριο!

wow! έχει μετρητή για σταγόνες; Δόξα τον θεό!

Leave a Reply

go to top