Το βιβλίο γιορτάζει! Εσείς θα λείπετε;

Μαμάδες!!! ΄Εχω να σας προτείνω κάτι τόσο μα τόσο ενδιαφέρον και όμορφο! Με αφορμή την γιορτή της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, ένα διαφορετικό πάρτυ θα λάβει χώρα την 1η Απριλίου στις 11:00 π.μ. στο βιβλιοπωλείο Ψυχογιός. Οι εκδόσεις Ψυχογιός σε σύμπραξη με την nannuka, την πρώτη και μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απασχόληση των παιδιών και με την ευγενική χορηγεία της συγγραφικής εταιτρείας trust A Pen, έχουν δημιουργήσει μία διαφορετική γιορτή που όλοι αξίζει να δούμε. Για αυτή την ημέρα και τη σημαντικότητα της στη ζωή μικρών και μεγάλων μας μίλησαν σε μία κοινή συνέντευξη, η Πόπη Γαλάτουλα, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Ψυχογιός, η Λέλα Δρίτσα, συνιδρύτρια της nannuka, και η Πηνελόπη Κουρτζή και Αυγή Βάγια, οι συγγραφείς του trust A Pen.

Πόπη Γαλάτουλα - Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Ψυχογιός

Μιλήστε μου για τον τίτλο «χαίρω πολύ βιβλίο!». Γιατί τον επιλέξατε και τι θέλετε να σηματοδοτήσετε με αυτό;

      «Χαίρω πολύ, με λένε βιβλίο!» είναι η φράση που θα ακουστεί περισσότερο από όλες στο party του Παιδικού Βιβλίου, το Σάββατο 1η Απριλίου στις 11π.μ. στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο ανήμερα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θελήσαμε να κάνουμε ένα party διαφορετικό, ένα party σε ένα βιβλιοπωλείο, ένα party για τα βιβλία και για τα παιδιά. Στόχος μας είναι να ξανασυστήσουμε το βιβλίο στα παιδιά και μαζί να ανακαλύψουμε τους αναρίθμητους προορισμούς στους οποίους μπορούμε να ταξιδέψουμε διαβάζοντας. Θέλουμε να γνωρίσουν τα παιδιά ότι φιλαναγνωσία σημαίνει ψυχαγωγία, ότι περνάμε καλά με τα βιβλία, ότι ανοίγονται παράθυρα σε όλο τον κόσμο και διευρύνονται οι ορίζοντές μας. Κυρίως, όμως, θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι το διάβασμα! Γι’ αυτό ετοιμάσαμε ένα party (με όλα τα στοιχεία του party), αλλά και με πολλά εισιτήρια σε αναρίθμητους μαγικούς προορισμούς.

 

Οι εκδόσεις Ψυχογιός αγαπούν και προωθούν ιδιαίτερα την παιδική λογοτεχνία. Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το παιδικό βιβλίο και τι σημαίνει για εσάς αυτή η γιορτή;   

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου από το 1979 και μάλιστα τα πρώτα 4 βιβλία που εξέδωσαν ήταν παιδικά. Η λογοτεχνία για παιδιά είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία βιβλίων για εμάς. Καταρχήν είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κοινό τα παιδιά, πολύ απαιτητικό και παράλληλα πολύ ευαίσθητο. Η επιλογή της γλώσσας, του θέματος, ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ιστορίες είναι χαρακτηριστικά που αξιολογούνται πολύ προσεκτικά προκειμένου να επιλεχθεί ένα κείμενο προς έκδοση. Στόχος δικός μας είναι να προαχθεί η φιλαναγνωσία τόσο μέσα από τα σχολεία και για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε πολλές δράσεις φιλαναγνωσίας, αλλά κυρίως μέσα από την οικογένεια. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικά τα εφόδια που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά μέσα από την ανάγνωση βιβλίων. Τόσο σε επίπεδο ψυχαγωγίας, όσο και σε επίπεδο γνώσης και κριτικής σκέψης. Τέλος, προτρέπουμε τους γονείς (και όχι μόνο) να επισκέπτονται μαζί με τα παιδιά τους τα βιβλιοπωλεία και να τα αφήνουν να επιλέγουν τα βιβλία που τους προκαλούν το ενδιαφέρον.

 

Τι σημαίνει για εσάς η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και τι αναμένετε από αυτή την γιορτή, "το πάρτυ του βιβλίου" όπως το ονομάσατε;

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έχει καθιερωθεί από την ΙΒΒΥ (Διεθνή Οργάνωση για τη Νεότητα) και είναι μια καλή αφορμή για να θυμόμαστε και να ανακαλύπτουμε την αξία των βιβλίων. Εμείς, θέλουμε στο party του Βιβλίου να περάσουν όμορφα μικροί και μεγάλοι και να γνωρίσουν και τη διασκεδαστική πλευρά του κόσμου της ανάγνωσης.

Λέλα Δρίτσα - Συνιδρύτρια της nannuka.

Η εταιρεία σας έχει ως σκοπό να εξυπηρετεί μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες που αφορά στα παιδιά. Στη βάση αυτή μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τον εκδοτικό οίκο.

Η Nannuka δίνει μεγάλη σημασία όχι μόνο στην ασφαλή φύλαξη των παιδιών αλλά και στην καλλιέργεια των χαρισμάτων τους, στη δημιουργική τους απασχόληση και την ενίσχυση των φυσικών τους δεξιοτήτων. Γι’ αυτό και φιλοξενεί στη βάση της πολλά και ξεχωριστά προφίλ παιδαγωγών που είναι ειδικευμένοι να κινητοποιούν τη φαντασία των παιδιών και την έμπνευσή τους! Τα παιδικά βιβλία είναι φυσικά ένα υπέροχο εργαλείο που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν, να εκτονωθούν, να νιώσουν, να αντιληφθούν...  Αυτή ήταν και η σκέψη που μας οδήγησε στη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Ψυχογιός» που αγαπά το καλό παιδικό βιβλίο. Θεωρήσαμε ότι είχαμε πολλά κοινά μεταξύ μας στις αξίες μας, το όραμά μας και, φυσικά, στην αγάπη μας για τα παιδιά!

 

 

Η nannuka αυτή τη στιγμή μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία και η Ιταλία. Πώς νιώθετε για αυτό και ποιοί είναι οι στόχοι σας.

Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέσω του Nannuka.com και στις οικογένειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας σε επαγγελματίες γύρω από την παιδική φροντίδα, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση. Ειδικά στο Λονδίνο όπου προτεραιότητα μας είναι οι ελληνικές οικογένειες που αναζητούν Έλληνες επαγγελματίες, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αποτελούμε τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής κοινότητας!

 

Τι σημαίνει για εσάς η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και τι αναμένετε από αυτή την γιορτή, "το πάρτυ του βιβλίου" όπως το ονομάσατε;

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια υπέροχη ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αξία του παιδικού βιβλίου μέσα από εκδηλώσεις που το αναδεικνύουν δημιουργικά και εμπνευσμένα, μέσα από το βίωμα και το παιχνίδι. Δεν είναι ποτέ πολύ... νωρίς να περάσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση! Όσο νωρίτερα συμβεί αυτό, μάλιστα, τόσο πιο φυσικά θα τους ακολουθεί ως ενήλικες στη ζωή τους και θα τους καλύπτει την ανάγκη για έκφραση, έμπνευση, φυγή και... απόλαυση. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, λοιπόν, είναι απλώς μία αφορμή για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο «αντικείμενο» που λατρέψαμε εμείς οι μεγάλοι από τα παιδικά μας χρόνια και θέλουμε με χαρά να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας! Και με τις παιδαγωγούς της Nannuka θα πλαισιώσουμε την εκδήλωσή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ωθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία για πάντα!

 

Πηνελόπη Κουρτζή και Αυγή Βάγια 

Πώς είναι να γράφεις ένα παραμύθι αποκλειστικά για μία τέτοια αφορμή όπως η ημέρα παιδικού βιβλίου;

Έχουμε βρεθεί πολλές φορές στη θέση να γράψουμε παραμύθια για συγκεκριμένες εκδηλώσεις και με ειδική θεματολογία. Η αλήθεια είναι πώς το να γράψεις ένα παραμύθι για το βιβλίο και τον κόσμο που ανοίγει στα παιδιά δεν θα μπορούσε να μην μας ενθουσιάσει! Έτσι, όταν η Πόπη μας μίλησε για το θέμα της γιορτής αυτής, “την φιλαναγνωσία” με χαρά αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε στα μάτια των παιδιών τον πραγματικό κόσμο του βιβλίου και την χαρά της ανάγνωσης και της περιπλάνησης σε ένα βιβλιοπωλείο! Θέλαμε πολύ να προσεγγίσουμε την έννοια του βιβλίου με ένα διαφορετικό τρόπο που να κάνει τα παιδιά να μπούνε στο βιβλιοπωλείο και να αγαπήσουν τον χώρο και το περιεχόμενο του. Ταυτόχρονα νιώσαμε την ανάγκη να ξανασυστήσουμε το ίδιο το βιβλίο και την αξία του και να ηρωποιήσουμε την προσωπικότητα του. Έτσι, γεννήθηκε το “χαίρω πολύ βιβλίο!” που ανυπομονούμε να σας διηγηθούμε!

 

Τι είναι αυτό που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία μετά από αυτό το παραμύθι;

Ξεκινώντας από τον ήρωα του παραμυθιού που είναι το ίδιο το βιβλίο, έχουμε το πλεονέκτημα πώς μιλάμε στη γλώσσα των παιδιών και τα διευκολύνουμε να ταυτιστούν με τον ήρωα. Η έννοια του βιβλιοπωλείου και του βιβλίου μέσα από αυτό το παραμύθι παίρνει μία εντελώς άλλη διάσταση, γίνεται πιο παιδική, πιο χαρούμενη, πιο πολύχρωμη και πιο προσιτή στα παιδικά μάτια. Και ποιός δεν θα ‘θελε να γνωρίσει αυτό το βιβλιοπωλείο που φιλοξενεί τα πάρτυ, τον βιβλιοπώλη που ετοιμάζει εκπλήξεις για παιδιά και τα ίδια τα βιβλία που εκπληρώνουν κάθε παιδική επιθυμία;

 

Τι σημαίνει για εσάς η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και τι αναμένετε από αυτή την γιορτή, "το πάρτυ του βιβλίου" όπως το ονομάσατε;

Είναι μία πολύ ωραία αφορμή για να θυμηθούμε τη θέση του βιβλίου στη ζωή μας, είτε ως αναγνώστες είτε ως συγγραφείς. Θα θέλαμε πολύ φεύγοντας τα παιδιά από αυτή την γιορτή να νιώθουν ότι έχουν ένα καινούριο φίλο και ένα νέο κόσμο να μπαίνουν για να εκτονώσουν την φαντασία τους. “Το πάρτυ του βιβλίου” να μην είναι μία και μοναδική μέρα, αλλά μία συνεχόμενη διάθεση κάθε παιδιού όταν κρατάει ένα βιβλίο στα χέρια του.

 

Leave a Reply

go to top