Σεισμός στο Μουσείο | Η πρωτοποριακή ψηφιακή έκθεση που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Ζούμε σε μια χώρα που -δυστυχώς- ο σεισμός αποτελεί μια πραγματικότητα. Οι περισσότεροι έχουμε να αφηγηθούμε μια προσωπική ιστορία από τον σεισμό του '99 και οι γονείς μας φυσικά από τον σεισμό του '81. Για εμάς το θέμα "σεισμός" αποτελεί κάτι σαν δεύτερη φύση καθώς η χώρα μας βρίσκεται πάνω στην ένωση δύο τεκτονικών πλακών και η σεισμική δραστηριότητα είναι θα έλεγα γνώριμη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Τι πρέπει όμως να εξηγήσουμε στα παιδιά μας για τον σεισμό; Πόσο προετοιμασμένοι θα πρέπει να είμαστε, πόσο σωστά έχουμε φτιάξει τα δωμάτιά τους και πώς μπορούμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τον σεισμό χωρίς όμως να τα τρομάξουμε;

 

Επισκέφθηκα σήμερα την ψηφιακή διαδραστική έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» που φιλοξενείται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά και συνειδητοποίησα αρχικά ότι κι εγώ που είμαι μαμά έχω πολλά να μάθω για το φυσικό αυτό φαινόμενο, ότι θέλω όσο τίποτα να φέρω τα παιδιά μου το Σάββατο και να τους μιλήσω για τον σεισμό και κυρίως ότι το σπίτι μου δεν είναι καθόλου σωστά φτιαγμένο -και δεν εννοώ τα θεμέλια- για να αντιμετωπίσει έναν σεισμό ακόμα και μέτριας έντασης. Θα σας πω απλά, ότι με τρόμο συνειδητοποίησα ότι πάνω από το κρεβάτι του Οδυσσέα έχω ένα ράφι που βάζει τα πράγματά του και ότι το ράφι αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι του.

Σας προτείνω λοιπόν, να πάρετε τα παιδάκια σας και να επισκεφθείτε την έκθεση!  Με κεντρικό μήνυμα «Ο Σεισμός έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις!» η έκθεση μας "κλείνει δημιουργικά το μάτι" και μας αφυπνίζει μέσα από έναν θα έλεγα σχεδόν χιουμοριστικό τρόπο για τους πιθανούς επερχόμενους σεισμούς. Το βίντεο (διάρκειας περίπου 4 λεπτών) που θα παρακολουθήσετε με τα παιδάκια σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το τι είναι ο σεισμός αλλά και θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε μόλις ο σεισμός... χτυπήσει την πόρτα!

Επισκεφθείτε μαζί την έκθεση και μιλήστε στα παιδιά σας για τον σεισμό. Μοιραστείτε τις δικιές σας εμπειρίες και επιστρέψτε στο σπίτι σας προκειμένου να φτιάξετε ξανά τα παιδικά δωμάτια, να κατεβάσετε σε χαμηλά ράφια τα βαριά βιβλία, να αδειάσετε τα ράφια που βρίσκονται πάνω από τα παιδικά κρεβάτια και να ετοιμάσετε ένα Earthquake Kit με όλα τα απαραίτητα! Άλλωστε οι γονείς είμαστε οι καλύτεροι δάσκαλοι των παιδιών μας και οφείλουμε να μοιραστούμε μαζί τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Η έκθεση αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για γονείς και παιδιά, καθώς πέρα από την επιμόρφωση, εξάπτει τη φαντασία και το μυαλό του επισκέπτη μέσα από την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Θα πειραματιστείτε με προσομοιωτές σεισμών, θα δείτε ποιες χώρες βρίσκονται πάνω στις τεκτονικές πλάκες και θα κάτσετε σε μία κινούμενη καρέκλα του προσομοιωτή σεισμού όπου μέσα από γυαλιά VR θα ζήσετε για λίγα δευτερόλεπτα την εμπειρία του σεισμού.

 

A Must Watch Video:

Ο σεισμός είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης και πιστεύω ότι το βίντεο της καμπάνιας της ΑΧΑ περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το απρόβλεπτο της "επίσκεψής" του. Δείτε το εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=S-Yd6q8YHA4

 

Some Mommy Info:

Προσεγγίζοντας με αντίστοιχο, σφαιρικό τρόπο την εκπαίδευση και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, η ΑΧΑ Ασφαλιστική και το Μουσείο Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σχεδίασαν την πρώτη διαδραστική ψηφιακή έκθεση για τον Σεισμό στην Ελλάδα, με τίτλο «Σεισμός στο Μουσείο». Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να εξερευνήσουν μαζί το φυσικό φαινόμενο μέσα από πρωτόγνωρες, για τα ελληνικά δεδομένα, μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του Ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως είναι μερικά από τα εκθέματα που αναμένεται να «ταξιδέψουν» το κοινό σε μια συναρπαστική διαδρομή εκμάθησης. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», που ενημερώνουν για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού. Τα βλέμματα, όμως, κάθε επισκέπτη επικεντρώνονται στην «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας» που σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα μίας προσομοίωσης σεισμού! Βασικός σκοπός της έκθεσης «Σεισμός στο Μουσείο» είναι όλοι όσοι την επισκεφθούν να γνωρίσουν αυτό το κρίσιμο φυσικό φαινόμενο, μέσω μιας διαδραστικής επαφής με όλες τις πτυχές του και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν και να προστατευτούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.

 

Για να επισκεφθείτε την έκθεση με τα παιδάκια σας κάντε κλικ εδώ eventora.gr/SeismosStoMouseio 

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: κάθε Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 14:30 

Καθημερινάη έκθεση είναι διαθέσιμη για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν επικοινωνίας με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.  

Κόστος εισιτηρίου: 6 ευρώ για ενήλικες και 4 ευρώ για παιδιά 

Μην χάνετε χρόνο λοιπόν, επισκεφθείτε την έκθεση, μιλήστε με τα παιδιά σας και δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι σας.

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

ΥΓ: Μπείτε στο Instagram Account μου γιατί έχω τέλειο διαγωνισμό! 5 τυχερές οικογένειες θα κερδίσουν από 4 εισιτήρια για να επισκεφθούν την έκθεση!

 

Θα πάμε! ΤΕΛΕΙΟ

Ευχαριστούμε πολύ! Πού τα βρίσκεις ολα.

Μυρτώ μου μπράβο σου, μόνο εσύ τα ανακαλύπτεις αυτά.

Tha ta paw ayrio kiolas! Super!

Wow! Thank u myrto, 8a pame!

congratulations, it is reall a must

Leave a Reply

go to top