Καμία μερίδα φαγητού χαμένη! Η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς...

Θα ξεκινήσω το άρθρο αυτό κατευθείαν με στοιχεία που θα σας σοκάρουν!

Η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς: 

 

  • 1/3 των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια
  • 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων = παγκόσμια σπατάλη τροφίμων κάθε χρόνο
  • 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως = αξία παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κάθε χρόνο
  • 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου δημιουργούνται από τη σπατάλη τροφίμων
  • 4,5 κιλά CO2 εκλύονται στην ατμόσφαιρα για την παραγωγή ενός κιλού τροφής 
  • Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου (Κίνα 1η, ΗΠΑ 2η)
  • Για την παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος απαιτούνται 10.000 λίτρα νερού
  • Για την παραγωγή μιας φρατζόλας ψωμιού απαιτούνται 1.000 λίτρα νερού
  • 793 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται 
  • 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται το χρόνο στην ΕΕ
  • Κάθε Ευρωπαίος σπαταλά 173 κιλών τροφίμων το χρόνο
  • Ποσοστά επί συνολικής σπατάλης = νοικοκυριά 53%, μεταποίηση 19%, λιανική πώληση 12%, πρωτογενής τομέας 10%, χονδρική πώληση 6%
  • Το υψηλότερο ποσοστό σπατάλης καταγράφεται παγκοσμίως στα φρούτα και λαχανικά
  • Παγκόσμια σπατάλη ανά προϊόν: 30% δημητριακά, 40-50% φρούτα & λαχανικά, 20% κρεατικά και γαλακτομικά, 35% ψάρια
  • Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 40% της σπατάλης τροφίμων πραγματοποιείται στα αρχικά στάδια της αλυσίδας τροφίμων ενώ στις αναπτυγμένες το 40% της απώλειας καταγράφεται στο επίπεδο του λιανικού εμπορίου και του καταναλωτή
  • Η σπατάλη τροφίμων της Ευρώπης θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 200 εκατομμυρίων ανθρώπων
  • Το 1/4 της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων είναι αρκετό για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των 870 εκατομμυρίων υποσιτιζόμενων ανθρώπων της γης

 

Για όσους δεν το ξέρουν, το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζουμε φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και το προσφέρουμε, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζουμε επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ξεκινήσαμε σώζοντας 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο το 2011 και πλέον καθημερινά σώζουμε και προσφέρουμε φαγητό που αντιστοιχεί σε παραπάνω από 20.000 μερίδες, ενώ ως σήμερα έχουμε προσφέρει συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς όλης της Ελλάδας.

 

 

 

Το Μπορούμε σε αριθμούς, για να έχετε μία ιδέα:

 

  • Καθημερινά σώζουμε & προσφέρουμε περισσότερες από 20.000 μερίδες φαγητού 
  • Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε σώσει & προσφέρει συνολικά πάνω από 15.000.000 μερίδες φαγητού αξίας πάνω από 22.500.000€ (με 1,5€ / μερίδα) 
  • Χάρη στο μηχανισμό διάσωσης & προσφοράς του Μπορούμε, 1€ αντιστοιχεί σε περισσότερα από 40 γεύματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη 
  • Περισσότερα από 9.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» 
  • 60 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί & προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στη Λαϊκή» 
  • 40 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί & προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στο Χωράφι» 
  • Πάνω από 400 εταιρείες εστίασης προσφέρουν φαγητό σε τακτική (καθημερινή ή εβδομαδιαία) βάση 
  • Συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα 
  • Έχουμε συμβουλέψει περισσότερα από 2.700 άτομα σε ανάγκη για σημεία παροχής επισιτιστικής βοήθειας 
  • 40 εκπαιδευμένοι εθελοντές στηρίζουν σε εβδομαδιαία βάση το Μπορούμε 
  • Έχουμε σώσει και προσφέρει φαγητό σε 80 σημεία της Ελλάδας 

Είναι σίγουρο πως μπορούμε! Καμία μερίδα φαγητού πεταμένη! Αλλάξτε τρόπο ζωής και θυμηθείτε πως κάθε μερίδα φαγητού μετράει...

 

    

    Leave a Reply

    go to top