Τι να κάνω αν το παιδί μου πέσει και γρατζουνιστεί έντονα;

Πόσες είναι εκείνες οι φορές που ενώ νομίζετε έχετε τον έλεγχο ξαφνικά το μωρό σας πέφτει κάτω χτυπάει και γεμίζει με μικρές γρατζουνιές; Όσο κι να θέλουμε να το αποφύγουμε, οι μικροί τραυματισμοί είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα και το μόνο που απαιτούν για αρχή είναι ψυχραιμία! Τι μπορούμε όμως να κάνουμε στην περίπτωση ενός μικρού τραυματισμού; 

Βήμα 1ο
Αρχικά καθαρίζουμε καλά την όποια πληγή είτε με τρεχούμενο νερό και έπειτα ή με κάποιο οξυζενέ ή ιώδιο. Σε περίπτωση κοψίματος καλό είναι να βάλουμε λίγο οινόπνευμα αλλά μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε το παιδάκι σας ότι ίσως τσούξει λίγο. Ναι, οι γιαγιάδες μας είχαν δίκιο, φυσήξτε επάνω στην πληγή για να μην τσούζει πολύ

Βήμα 2ο
Αν το τραύμα του είναι τέτοιο που έχει αρκετό αίμα, είτε πρέπει να επισκεφθείτε τον κοντινότερο γιατρό, είτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια γάζα ή λίγο βαμβάκι πιέζοντας ελαφρά την πληγή μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Βήμα 3ο
Καλύψτε την πληγή οπωσδήποτε με χανζαπλάστ, αποστειρωμένη γάζα ή επίδεσμο. 

Βήμα 4ο 
Ανά τακτά διαστήματα αλλάξτε τον επίδεσμο ή τη γάζα. Σε περίπτωση που κάτι δεν σας αρέσει στο χρώμα της πληγής ή έχει παρατηρείτε κάποιο πρήξιμο τότε καλείτε το γιατρό σας αμέσως. Πλέον με μια φωτογραφία από το κινητό σας μπορεί να σας πει τι να κάνετε.

Βήμα 5ο 
Μόλις αρχίσει να επουλώνεται η πληγή εξηγείστε του ότι μπορεί να αρχίσει να νιώθει φαγούρα και καλό είναι να μην ξύσει τη γύρω περιοχή γιατί υπάρχει πιθανότητα η πληγή να ανοίξει ξανά. 

Last but not least!
Σε περιπτώσεις όπου ο τραυματισμός είναι στο πρόσωπο και ειδικά στις περιοχές γύρω από τα μάτια ή έχει προκληθεί από κάποιο αντικείμενο σκουριασμένο ή από κάποιο αδέσποτο ζωάκι, τότε η επίσκεψη στο γιατρό θα πρέπει να είναι άμεση.


“Παιδιά είναι θα πέσουν”, έλεγε η γιαγιά μου και είχε δίκιο! Αφήστε τα να τρέξουν, να πέσουν, είναι παιδιά και εμείς έτσι μεγαλώσαμε. Κανείς δεν μεγάλωσε σε γυάλα!

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top