Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια του παιδιού σας! Συνέντευξη με τον Θανάση Γερογιάννη.

      Το θέμα των δοντιών των παιδιών μας είναι ένα από τα πιο πολυσηζητημένα θέματα ανάμεσα στους γονείς. Πότε βγαίνουν τα πρώτα δόντια, γιατί το δικό μου μωρό αργεί να βγάλει, πόσο χαλάνε από την πιπίλα ή το μπιμπερό, πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν ορθοδοντικό και πότε πρέπει να ανησυχήσω ως γονιός; 

      Πολλές οι απορίες για μια μάνα που -από τη φύση της- ανησυχεί για όλα αλλά εγώ έχω πλέον τον γιατρό μου! Τον ειδικό ορθοδοντικό Θανάση Γερογιάννη, τον γνωρίσατε στο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί (εκεί μας μίλησε για το χαμόγελο της νύφης), σήμερα όμως, τον "ανακρίνω" σχετικά με τα δόντια των παιδιών μας. Και ο συγκεκριμένος ορθοδοντικός είναι ο πιο γλυκός και προσιτός γιατρός που θα έχετε γνωρίσει. Μου απαντά σε όλα και φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή! Γιατί όπως είπαμε, εμείς οι μαμάδες δεν σταματάμε να έχουμε απορίες! 

Θα ξεκινήσω τη συνέντευξη με τη βασική ερώτηση κάθε γονιού. Πότε πρέπει να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον ορθοδοντικό ένα παιδάκι;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνει στα 6 με 7 έτη. Είναι μια ηλικία που έχουν ανατείλει οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, οι οποίοι δίνουν πληροφορίες για την εξέλιξη τής σύγκλεισης τού παιδιού.Το πότε θα ξεκινήσει την θεραπεία μετέπειτα, εξαρτάται από την σοβαρότητα τού ορθοδοντικού προβλήματος.

 

Πότε βγαίνουν τα πρώτα δόντια;

Τα πρώτα παιδικά δοντάκια, νεογιλά, ανατέλλουν στην ηλικία των 6 μηνών κ κάποια από αυτά θα παραμείνουν έως την ηλικία των 12 ετών! Η εντύπωση ότι αφού θα αλλαχθούν δεν πρέπει να ανησυχούμε, είναι λανθασμένη μιας και η παρουσία τους στην στοματική κοιλότητα τού παιδιού εξασφαλίζει μια σειρά απο γεγονότα ιατρικά και μη! Καταρχήν εξασφαλίζουν την μάσηση τής τροφής και κατά συνέπεια την ανάπτυξη τού μυοσκελετικού προσωπικού συστήματος! Η εκφορά τού λόγου κ η ομιλία γενικότερα μιας και η γλώσσα αρθρώνει και μέσω των δοντιών. Τέλος η εξασφάλιση «θέσης» για τα μόνιμα δόντια ειδάλλως η έλλειψη χώρου προκαλεί σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα. Γι’αυτό το λόγο, ο γονιός πρέπει να αρχίσει να «ανησυχεί» με την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών. 

 

Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδάκι να ξεκινήσει το training ώστε να μάθει να πλένει σωστά τα δοντάκια του;

Η πρώτη επαφή τού παιδιού με την στοματική υγιεινή θα πρέπει να είναι από τα πρώτα του δοντάκια, με την βοήθεια τού γονιού, ξεκινώντας με την ειδική γάζα-δάχτυλο και σιγά σιγά με τις πρώτες παιδικές οδοντόβουρτσες πάντα με την επίβλεψη τού γονέα!Το παιδί μπορεί να βουρτσίσει μόνο του, όταν μπορεί να δέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια του! Συνήθως μετά τα 10 έτη που αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα!

Ποια οδοντόβουρτσα και ποια οδοντόκρεμα είναι κατάλληλη για αυτές τις ηλικίες; Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω;

Οι εταιρίες οδοντιατρικών ειδών, έχουν κάνει καλή δουλειά! Όλες οι παιδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες είμαι κατάλληλες! Ας κάνει το παιδί την επιλογή του! Μη ξεχνάμε ότι κάθε 3 μήνες πρέπει να την αλλάζουμε! Έτσι το ενδιαφέρον του ανανεώνεται!

Ισχύει ότι η πιπίλα καταστρέφει τα δόντια ή είναι μια πεποίθηση που πάει από γενιά σε γενιά χωρίς να έχει ιατρική ισχύ;

Η αλήθεια για την πιπίλα είναι κάπου στη μέση! Τα δόντια δεν καταστρέφονται! Αυτό που αλλάζει, είναι η θέση τους και κατά συνέπεια η θέση των γνάθων! Οι σκελετικές αλλαγές είναι η έμεση συνέπεια!Η χρήση τής πιπίλας καλό είναι να σταματάει στα 2 έτη περίπου.

 

Μητρικός θηλασμός και μπιμπερό. Σχετίζονται άραγε με την τερηδόνα;

Ο μητρικός θηλασμός κ το μητρικό γάλα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα τεχνητό προϊόν. Η δύναμη που έχει ο μητρικός θηλασμός δεν είναι μόνο θρεπτική αλλά κ ψυχική τόσο στο παιδί, όσο και στην μητέρα. Το μπιμπερό, που μένει στο στόμα τού παιδιού το βράδυ με γάλα, αυτό είναι που προκαλεί τερηδόνα!

 

Όταν πια αρχίζουν να βγαίνουν τα δεύτερα δόντια του παιδιού μου, τι πρέπει να έχω στο μυαλό μου και πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ορθοδοντικό για να εξετάσω το σενάριο “σιδεράκια”; 

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πρώτα απ’όλα τα στραβά δοντάκια. Είναι σημάδι εγρήγορσης. Επισης τα πεταχτά δοντάκια! Υπάρχουν κ προβλήματα τα οποία ο γονιός δεν μπορεί να τα επισημάνει όπως μια σταυροειδή συγκλειση ή μια ανάποδη πρόσθια συγκλειση, που μόνο ο ορθοδοντικός μπορεί να τα διαγνώσει. Γι’αυτό, όπως προανέφερα η επίσκεψη, προληπτικά , μπορεί να μας καθησυχάσει σαν γονείς. 

Τι είναι ο καθαρισμός και τι η φθορίωση και σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η φθορίωση στο παιδί μου;

Ο καθαρισμός των παιδικών δοντιών είναι η μηχανική απομάκρυνση τής οδοντικης πλάκας ή πέτρας από τα δοντάκια, με ειδικό  ηλεκτρικό οδοντιατρικό βουρτσάκι.Το φθόριο ενισχύει την δομή τής αδαμαντίνης και τοποθετείται τοπικά στο κάθε δόντι είτε νεογιλό είτε μόνιμο. Είναι δυο οδοντιατρικές πράξεις μεγίστης σημασίας τόσο για την υγεία των δοντιών όσο και για την εκπαίδευση τού μικρού ασθενή!Επειδή πολλοί γονείς φοβούνται όταν ακούν για το φθόριο, καλό θα είναι να ενημερώνονται από το site τής ελληνικής παιδοδοντικής εταιρίας, απο τον παιδοδοντίατρό τους ή από τον ορθοδοντικό τους!

 

Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να τρώει ένα παιδάκι και πότε πρέπει ως γονιός να βάλω stop;

Η ζάχαρη είναι ο μεγάλος εχθρός των παιδικών δοντιών. Όσο το δυνατό λιγότερο λοιπόν η κατανάλωση γλυκών, μετά από το κυρίως γεύμα σαν επιδόρπιο και φυσικά βούρτσισμα δοντιών αμέσως μετά! Ο γονιός πρέπει να βάζει όρια για την ζάχαρη όταν γίνονται υπερβολές.

Πώς καταφέρνεις να εξετάσεις ένα παιδάκι; Ρωτάω από προσωπική εμπειρία για τον γιο μου, που φοβάμαι ότι πολύ δύσκολα θα καθόταν στην καρέκλα του ορθοδοντικού ακόμα και για μία απλή εξέταση!!!

 

Η εξέταση τού μικρού ασθενή είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική μεταξύ των δυο!  Το κάθε παιδί έχει την δίκη του προσωπικότητα την οποία οφείλει να σεβαστεί ο γιατρός κ να αφουγκραστεί την ανάγκη για επικοινωνία και την φοβία  του απέναντι στην «λευκή πόδια»!  Καλό θα είναι η πρώτη επίσκεψη να είναι μια απλή γνωριμία με τον χώρο, το προσωπικό, τον γιατρό καθώς και τα «ειδικά» εργαλεία που υπάρχουν για το παιδικό στόμα. Προεργασία πρέπει να γίνει και στο σπίτι από τους γονείς!

 

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θανάση Γερογιάννη για τη συνέντευξη!

 

INFO:

Site  www.dentalfamilycare.gr

FB  dentalfamilycare

Instagram @dentalfamilycare

Leave a Reply

go to top