Μικρές διατροφικές συμβουλές για το θηλασμό που με βοήθησαν από την πρώτη μέρα.

Toν Οδυσσέα μου δεν τον θήλασα γιατί γεννήθηκε στον 7ο μήνα και μπήκε για 56 μέρες στη θερμοκοιτίδα. Με πολύ κόπο -και πολύ κλάμα- έβγαζα γάλα με το θήλαστρο και του πήγαινα, όμως σε καμία περίπτωση αυτή η διαδικασία δεν θύμιζε αυτό που ζω σήμερα, που θηλάζω την μπέμπα. 

Τόσο καιρό αδυνατούσα, όσο κι αν προσπαθούσα, να καταλάβω τη μαγεία του θηλασμού. Μέχρι που το έζησα. Και έχασα το μυαλό μου. Η ένωση με το μωρό είναι σχεδόν υπερφυσική και η μαμά, είναι έτοιμη να παρατήσει όλα όσα τη γέμιζαν ως σήμερα, για να θηλάσει έστω και ένα λεπτό παραπάνω το μωρό της.

 

Ρώτησα τη φίλη μου, τη Νίκολη Θανοπούλου που είναι υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και είναι η διαιτολόγος που εμπιστεύομαι όσο καμία άλλη, για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

 

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ - Γιατί είναι τόσο σπουδαίος;

Η πρώτη εβδομάδα  του Αυγούστου έφτασε και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Μητρικού Θηλασμού. Πολλές μαμάδες θυμούνται την πρώτη ματιά στο νεογέννητο μωράκι τους και τον πρώτο θηλασμό. Παρόλο που η διαδικασία του θηλασμού μπορεί στην αρχή να μην είναι τόσο ευχάριστη όσο οι περισσότερες μαμάδες θα περίμεναν, το μητρικό γάλα όμως δεν παύει να αποτελεί «υπερτροφή» για το μωρό σας. 

Είναι πλούσιο σε αντιλοιμώδεις παράγοντες, πεπτικά ένζυμα, παράγοντες ανάπτυξης που το προστατεύουν από λοιμώξεις, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών, άσθματος και παχυσαρκίας. 

Παράλληλα η περιεκτικότητα του σε νερό, πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λεπτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά το καθιστά πλήρες «γεύμα», κατάλληλο για την ανάπτυξη του, ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία του θηλασμού προστατεύει εμάς τις μητέρες από αρκετές παθήσεις. 

Τι μπορούμε να φτιάξουμε στη διατροφή μας για να έχουμε θρεπτικό, επαρκή σε ποσότητα και σωστή σύσταση γάλα;

 

  • Οι ανάγκες για τις νέες μαμάδες είναι αυξημένες. Φροντίστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  • Προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, καταναλώνοντας κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αβγό και όσπρια (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας).
  • Συμπεριλάβετε το ψάρι στη διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. 
  • Καταναλώνετε 2-3 μερίδες γάλατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (γιαούρτι, τυρί).
  • Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά (5-9 μερίδες). 
  • Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. 
  • Αυξήστε την καθημερινή πρόσληψη υγρών. Προτιμάτε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα, νερό, σούπες και ροφήματα, τα οποία ενυδατώνουν τον οργανισμό. 
  • Αποφύγετε τα γλυκά, τα μπαχαρικά, τα τρόφιμα με έντονες οσμές (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι), τη συχνή κατανάλωση καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών. 

Θυμηθείτε:

Το δικό σας γάλα είναι ιδανικό για το μωρό σας, καθώς η σύνθεσή του προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς μεταβαλλόμενες διατροφικές του ανάγκες, περίπου έως την ηλικία των 6 μηνών! 

 

Δοκιμάστε να θηλάσετε το μωράκι σας… Αξίζει!

Extra Info:
Η Νίκολη Θανοπούλου είναι υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ. Ταυτόχρονα διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας (κοντά στην πλατεία Συντάγματος) από το 2009. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία (M.Sc. Μedical Science, with merit in Clinical Nutrition)

Leave a Reply

go to top