Η ιστορία της μάνας που πήγε να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β και όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε γονιός.

Θα σας πω αυτό: είδα το βίντεο της μητέρας που παραλίγο να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β και έκλαιγα με λυγμούς. Όχι γιατί ζω σε έναν δικό μου κόσμο, αλλά γιατί ήμουν σίγουρη πως το 2018 δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε άγχη σχετικά με αρρώστιες που μπορούν να προληφθούν αρκεί εμείς οι γονείς να πάρουμε απόφαση να προστατεύσουμε τα παιδιά τους.

 

Κι όμως, το 2018, από την αρχή της χρονιάς, έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα Μηνιγγίτιδας και όπως καταλαβαίνετε το θέμα παίρνει σοβαρές διαστάσεις, ειδικά γιατί αυτά είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας όχι μόνο την ιστορία της μάνας αυτής, αλλά και ΠΟΛΥ σημαντικές πληροφορίες για τη Μηνιγγίτιδα Β που οφείλουμε όλοι οι γονείς να γνωρίζουμε.

 

Αρχικά θέλω να δείτε τη συνέντευξη της μητέρας από την Κρήτη στην Τατιάνα Στεφανίδου εδώ.

 

Η ιστορία:

Η μητέρα, Ελένη Φλουράκη, που κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένεια της στη Γερμανία, έζησε τον εφιάλτη την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί , όταν η κορούλα της της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, πέρσι ανήμερα τον 15 Αύγουστο. Όπως θα δείτε ότι αναφέρει η ίδια η μητέρα «Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή».  Όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα από την νοσηλεία της κόρης της στην ΜΕΘ, τα έντονα σημάδια της Μηνιγγίτιδα Β πάνω στο σώμα του μικρού κοριτσιού είναι πολύ εμφανή.   

 

Η Μηνιγγίτιδα Β : 

Θα ξεκινήσω με το πιο σημαντικό. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΟ. Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο υπάρχει σκεπτικισμός απέναντι στο εμβόλιο που προστατεύει τα παιδιά μας από τη Μηνιγγίτιδα Β . Με 10 κρούσματα μέσα στο 2018 και τρία περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Κρήτη τον τελευταίο καιρό (ενώ θυμόμαστε όλοι και την ιστορία του μικρού κοριτσιού από το Καματερό που ακρωτηριάστηκε πριν από ένα χρόνο ή το κορίτσι από τη Ρόδο που έχασε την ακοή του στην αρχή του 2018, όταν και τα δύο νόσησαν από μηνιγγίτιδα Β) ,  είναι αναγκαίο οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους, πόσο μάλλον αφού υπάρχει εμβόλιο που μπορεί να προστατεύσει κατά 95% και μπορεί να γίνει και σε μικρά και σε μεγαλύτερα παιδιά. Αλήθεια, πώς γίνεται ακόμα γονείς, να επιλέγουν να μην προστατεύσουν τα παιδιά τους; 

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει Μηνιγγίτιδα Β:

 

 Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι σχετικά με τα συμπτώματα και να δράσουμε άμεσα, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν δίνει πολλά χρονικά περιθώρια αντίδρασης. Μην ξεχνάτε η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μια ύπουλη νόσος, με συμπτώματα μιας απλής ίωσης,  που εξελίσσεται ραγδαία εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

Τα συμπτώματα λοιπόν, της θανατηφόρου νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους, μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και μεταξύ των άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υψηλό πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • αυχενική δυσκαμψία
  • εμετό
  • φωτοφοβία
  • εξανθήματα.

 Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι  προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.

 

Η πρόληψη:

Οι γονείς οφείλουμε να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και να είμαστε alert για γρήγορη αντίδραση. Να σας πω εδώ, ότι αν σας ανησυχήσει κάτι, θα πρέπει να τρέξετε στον παιδίατρο, καθώς αυτούς τους μήνες που διανύουμε τα κρούσματα είναι περισσότερα. Ειδικά αν πρόκειται να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση τότε θα πρέπει να είστε ακόμα πιο έτοιμοι για δράση, καθώς εκεί ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος.

Τι πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα:

- να ενημερωθείτε με λεπτομέρειες για τη νόσο

- να προχωρήσετε σε άμεσο εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγίτιδας Β:

Αν με ρωτήσετε σε τι είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ τυπική είναι ο εμβολιασμός των παιδιών μου. Μπορεί να ξεχνάω χίλια πράγματα, όμως ο εμβολιασμός τους είναι για εμάς η πιο σημαντική μας υποχρέωση ως γονείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, που μιλάμε για μια νόσο που μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά, τότε ο εμβολιασμός φαντάζει τουλάχιστον απαραίτητος.

Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το  εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

* Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

 

Εσείς πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας;

Εύχομαι πραγματικά κανένα παιδάκι ποτέ ξανά να μην έρθει αντιμέτωπο με τη συγκεκριμένη, τόσο επικίνδυνη νόσο. Όμως θυμηθείτε για να συμβεί αυτό, υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Οι γονείς.

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ 

 

Leave a Reply

go to top